Hírek Térség Top

Közterületi alkoholtilalmat rendeltek el Apátfalván

A szigorítás oka, hogy a korai kocsmazárás miatt egyesek a boltban vették meg a italt, majd azzal közterületeken sokszor hajnalig partiztak, s össze is piszkolták a környéket.

Rendeletben tiltotta be a közterületi alkoholfogyasztást az apátfalvi képviselő-testület, miután a községben elharapózódott a délután 3 órai kocsmazárás miatt a boltokban megvásárolt italok közterületi fogyasztása.

– Azért kellett betiltanunk a közterületi szeszes ital fogyasztást, mert a korai kocsmazárás miatt rászoktak az emberek, hogy bementek a boltba, ott megvették az italt, s volt, hogy estig, hajnalig a közterületen italoztak és buliztak, a csomagolóanyagokat a kapualjakban égették el, s ez nagyon zavarta a környéken élőket. Ezen panaszok miatt hoztuk meg ezt a közterületi alkoholfogyasztást tiltó rendeletet, még a május 1-jei hosszú hétvége előtt – mondta érdeklődésünkre Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere hozzátette, hogy az apátfalvi gyakorlat szerint – bár itt is egymaga hozhat döntéseket a polgármester -, a faluvezető elektronikus levélben vagy papíros formátumban kiküldi a testület tagjainak az anyagot, majd ők visszaválaszolnak, hogy mi az amivel egyet értenek, és mi az amivel nem.

– A lakosaink nyugalmának érdekében alkottuk meg a fent említett rendeletet, amely szerint tilos Apátfalva község közterületein a szeszes ital fogyasztása. Ez a tilalom természetesen nem vonatkozik a vendéglátóipari üzemegységek teraszaira, illetve a községi rendezvények idejére, s területére. És az év utolsó és első napján, azaz szilveszterkor és az újév első napján is lehet közterületen alkoholt fogyasztani – sorolta a kivételeket a polgármester.

Aki megszegi az alkoholfogyasztási tilalmat, az a helyi rendelet szerint szabálysértést követ el és 50 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

A községben – a központi kormányzati rendelkezéseknek megfelelően – egyébként továbbra is zárva tart a faluház, a könyvtár, a sportcsarnok, a sportpálya, a Szigetház, az iskola és az óvoda. Ez utóbbiban csak a gyermekfelügyelettel állnak az azt igénylők rendelkezésére.

– A sportpályán ugyan elkezdődött az edzés, de kimondottan csak az egyesületi színekben, és ott is kéri az egyesület az szülői hozzájárulást, ahhoz, hogy a gyerekek részt vehessenek az edzéseken. És mindenkinek sportruházatban kell megjelennie, ugyanis az öltözőt továbbra sem lehet használni, így az zárva is van – mondta Szekeres Ferenc, Apátfalva polgármestere, aki azt mondta, hogy csak azután enyhít az eddigi szigorításokon, ha azt lehetővé teszik majd a központi szabályozások.