Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Álmatlanság elleni tablettákat próbált csempészni

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a svájci állampolgárságú férfival szemben, aki több, mint 2000 darab álmatlanság elleni tablettát próbált meg Magyarországon át csempészni.

A vádirat szerint a vádlott tavaly november 30-án, 11 órakor jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen a személygépkocsival. Az útlevél vizsgálatot követően az eljáró pénzügyőr kérdésére nem jelentett be vám- és adóköteles árut. A pénzügyőr tételes vámvizsgálat mellett döntött és az autó csomagterében közel negyven dobozban összesen 2500 tablettát talált, amelyeket a vádlott magáénak vallott. A termékek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek minősülnek, legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhetők be. Hatóanyagukat tekintve a nemzetközi egyezmények szerint pszichotróp anyagnak minősülnek, Magyarországon vénykötelesek, álmatlanság rövid távú kezelésére, sebészeti beavatkozások előtt nyugtatásra használnak, alkalmazásuk a néhány naptól maximum két hétig terjedhet.

A készítmények feltételezett hatáserősségét és javasolt maximális dózisát figyelembe véve azok  indokolatlanul nagy mennyiségűek voltak, nem magánszemély saját szükségleteinek kielégítését célozták. Magyarország területére kizárólag arra engedéllyel rendelkező gyártó, vagy nagykereskedő hozhatta volna be ilyen mennyiségben ezeket a gyógyszereket, az átszállítás pedig szintén gyártó, vagy nagykereskedő megbízásából történhet. A vádlott ilyen engedéllyel, vagy megbízással nem rendelkezett.

A vádlottal szemben a 2018-ban elkövetett egészségügyi termék hamisításának bűntette miatt már eljárás indult.

A járási ügyészség a vádlottal szemben pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat, vádiratában a büntetés kiszabására irányuló és így többek között a Magyarország területéről történő kiutasításra irányuló indítványa mellett a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is kezdeményezte.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.