Hírek Térség Top

Nem kérnek majd helypénzt a földeáki árusoktól az új piacon

A múlt hét szerdáján bekötötték a villanyt az új, már tavaly év végére elkészült földeáki piacra. Már csak a gázbekötés van hátra, amit két héten belülre ígértek. A földeáki árusoktól nem kérnek majd helypénzt.

– Még a múlt hét szerdáján bekötötték a villanyt, ezért most várunk a gáz bevezetésére – erősítette meg információnkat Hajnal Gábor. Földeák polgármestere hozzátette, hogy az ígéretek szerint két héten belül azt is bekötik. – Ha ez is megtörténik, akkor tudjuk beköltöztetni a épületbe a lángossütőt és a zöldségest, s ha engedik az akkori, a koronavírus veszélyhelyzetben érvényes majdani szabályozások, akkor valamilyen rendezvény szervezünk ennek örömére, ha nem engedik, akkor majd csak ha lehet. Ha a két üzlet beköltözött, akkor még hoznunk kell egy helyi rendeletet miszerint csak a piac területén lehet majd árusítani, más közterületen nem. Az a célunk, hogy a helyi lakosok, őstermelő az új piacon ingyen árusíthassanak, a vidékről érkező árusoknak kell majd csak helypénzt fizetniük – tette hozzá a polgármester.

A helyi képviselő-testület márciusi ülésén járult hozzá, hogy az NKM Áramhálózati Kft. megbízásából a HAFAKO-VILL Kft. a Szent László tér 17. szám alatti ingatlannál, azaz a piacnál elektromos földkábelt fektessen le, illetve új mérőhelyet létesítsen. Kandeláber is készült, ami megvilágítja majd a belső teret. Ha a bérlő beköltöztek, az eddig használt bódékat elbontják, a terepet rendezik és fásítanak.

Eredetileg úgy volt, hogy már januártól birtokba vehetik a piacot az eladók és a vevők, végül ebből nem lett semmi. A kivitelező ugyanis a gázbekötés tervét a decemberi ünnepek előtt adta le engedélyeztetésre a szolgáltatónak, ott azzal pedig az év végén már nem foglalkoztak.

A két a lángossütő és a zöldséges által majdan használt üzlethelyiség mellett működik majd a férfi, női és mozgáskorlátozott mosdó (melyet eredetileg a szükségesnél kisebbre méreteztek, majd azt kibővítették) és innen érhetők el majd a kiszolgáló helyiségek is.

A Szent László utca 17. szám alatt lévő piac egyénként összesen 87,13 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik. A piacon fedett és nem fedett standok szolgálják majd az eladók és a vevők igényeit. A piac területét parkosították, és építettek befelé egy szervizutat is a járműveknek. Az önkormányzat nettó 35 millió 458 ezer forintot nyert az építkezésre. A kiírt közbeszerzési eljáráson a makói Maros Projekt Kft. 38 millió 962 ezer forintos ajánlatával nyerte el a kivitelezési munkálatokat. Erről még tavaly június 27-i rendkívüli ülésén döntött a helyi képviselő-testület, mely a két összeg különbségét, azaz a 3 millió forintot önerőként biztosította a beruházáshoz. A testület a tavaly novemberi ülésén a pótmunkákra, azaz vízóra kialakításokra, utcai térburkolásra és az elektromos hálózat fejlesztésre újabb 1 millió 700 ezer forintot biztosított.