Hírek Térség Top

Közmunkában legelnek a pitvarosi vízibivalyok

Lelegelték a pitvarosi vízibivalyok a számukra a nádastó mellett kijelölt területet, így növelni fogják a közmunkaprogram részeként tartott kérődzők mozgásterületét. A szaporulat érdekében bikát is keríteni szeretnének nekik, de ha másként nem megy, a mesterséges megtermékenyítés is szóba jöhet. Fotó: Radó-Hájas Dóra

A tíz pitvarosi üsző még 2017 júniusában állt munkába a számukra kijelölt feladattal, a helyi nádastavat elborító növényzet megszüntetésével. A Natura 2000 besorolású, a helybéliek által csak kis tóként ismert és emlegetett terület rendbetételével közel 30 évig küzdött a község, ugyanis a természetvédelmi területen mezőgazdasági gépekkel nem lehet dolgozni, csak kézi vágás a megengedett. A növényzettel teljesen benőtt rész megtisztítása azonban rendkívül nagy költséget jelentett volna az önkormányzatnak. A beszerzésükkor háromszáz kilós vízibivalyok azonban úgy látszik természetbarát módon végezték el ezt a munkát…

Polgármesteri szemle a bivalyoknál. Bővíteni kell a területet

– A vízibivalyok konkrétan teljesen lelegelték a számukra biztosított területet. Télen persze külön kellett takarmányozni őket, így még mindig van szálastakarmányunk. Kukoricaszárral s egyéb szálastakarmánnyal még mindig rendelkezünk, de nem szeretnénk, ha mindet elfogyasztanák – mondta érdeklődésünkre Radó Tibor.

Pitvaros polgármestere hozzátette hogy ezért újabb zöldterületet szeretnének nyitni tíz nagy testű kérődzőnek. – A területbővítés érdekében azonban át kell építeni a kerítést. Amúgy is ez volt a tervünk, csak egy kicsi elmaradtunk vele. Bízom benne, hogy nyár elejéig egy nagyobb területet kaphatnak. Illetve célunk az is, hogy látogathatóbb legyen a terület, hiszen egyre többen járnak ki oda, csak sajnos egy kicsit bonyolult kerülőúton. Pedig közvetlenül a településen át is kényelmesen ki lehet oda sétálni, hiszen pár száz métert kell csak gyalogolni.

A tíz nőstény pitvarosi vízibivaly továbbra is a közmunkaprogram részei.

– Bízom benne, hogy jövő tavasszal lesz szaporulat is, ugyanis úgy néz ki, hogy tudunk kölcsönkérni egy bikát. Ez utóbbitól kicsit félünk, ugyanis közfoglalkoztatásban nem tudunk hozzá megfelelő szaktudású embert biztosítani. De olyat sem, aki nem fél tőlük és tudja is őket gondozni. Ezért inkább lehet, hogy mesterséges megtermékenyítés lesz – tette hozzá Pitvaros polgármestere.