Kiemelt hírek Makó

Összefogtak a diákok az érettségire való felkészülésben

Mint beszámoltunk róla, a mai napon a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal elkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Az első vizsga, illetve a felkészülés kapcsán két Návayban tanuló diák osztotta meg portálunkkal tapasztalatait.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliztek, holnap pedig a matematika vizsgára kerül sor.

Mint Szabó Regina elmondta, az osztályával online tartották a kapcsolatot, az érettségi miatt pedig mindenki nagyon izgult, tegnap este is folytak még a beszélgetések, de véleménye szerint mindenki megfelelően fel tudott készülni a mai napra. Mint megtudtuk tőle, összefogtak és mindenben segítették is egymást, anyagokat is küldtek át egymásnak a megfelelő felkészülés érdekében.

A Návay végzős tanulója szerint az idei érettségi azoknak sokkal jobb, akik nem vették volna a fáradtságot, hogy a szóbelire készüljenek, de akik tovább szeretnének tanulni és sokkal jobb eredményeket szeretnének, azoknak ez így nagyon nagy megmérettetés.

– Szerintem nagyon jó feladatokat kaptunk, nem voltak túl nehezek, megoldható volt – értékelte a mai vizsgát Szabó Regina. Mint megtudtuk tőle, megtartották a másfél méteres távolságot, majd egyesével mentek be az épületbe, ahol kézfertőtlenítésre került sor. A termekbe érve tájékoztatták még őket a jelenlegi intézkedésekről, illetve sokan hoztak magukkal, de biztosítottak azon túl is maszkokat.

Regina tervei közt szerepel, hogyha nagyon jól sikerül az érettségije, akkor az iskolában marad ötödévre az OKJ miatt, majd a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karára szeretne jelentkezni.

Simosca Marián szerint a jelenlegi helyzet egyáltalán nem nehezítette meg a felkészülést, hiszen jóval előtte elkezdtek készülni, így csak ismételtek az utóbbi időszakban. Az irodalomórákon rengeteget készültek, különböző fogalmazásokat írtak, szövegértési feladatokat oldottak meg, illetve a műelemzést is gyakorolták, a felkészülésben pedig a diáktársaival egymást is segítették.

Mint elárulta, a történelemtől tart a legjobban, az angol nyelvi érettségit pedig már 10. osztályban elvégezte. Tanulmányait szintén Szegeden szeretné folytatni, matematika szakon.