Hírek Térség Top

Kétszázmilliót nyert Magyarcsanád

Kétszázmillió forintot nyert a magyarcsanádi önkormányzat a falu belvízelvezető rendszere felújítására. Az elnyert összegről a múlt héten kaptak hivatalos értesítést, a munkálatok a tervezés és a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően akár idén elkezdődhetnek.

– Belvízcsatorna rekonstrukcióra fordítjuk az elnyert kétszázmillió forintot. A munkálatok a falu egészében folynak majd. Azaz az összes utcai árok felújítását végezzük el belőle. A magasabban fekvő részeken nincsenek és nem is épülnek majd belvízelvezető árkok hiszen ott eddig sem volt és ezután sincs rájuk szükség – mondta portálunknak Farkas János. Magyarcsanád polgármestere hozzátette, hogy az árokfelújítás nem csak azok kotrását, a meder mélyítését jelentik majd, de a kapubejárók alatti átereszek rendbetételét is. Ezeknél, ha már rosszak, akkor a támfalakat is újjáépítik. – Nem készültek még el a tervek, ezért nem tudok konkrétabb dolgokat mondani. A hivatalos értesítés az elnyert összegről is csak pénteken kaptuk meg. Új bekötés azonban lesz a faluban, megpróbáljuk a Jókai utcai belvízelvezetőt összekötni a Bánát utcaival. Bízom benne, hogy erre elegendő lesz az elnyert kétszázmillió forint, melyhez a magyarcsanádi önkormányzatnak nem kellett önerőt biztosítania.

A majdani munkálatok egyébként nyolc-kilenc kilométernyi belvízelvezetőt, azaz utcai árkot érintenek majd a községben.

A másfél milliárd forintot is meghaladja az a pályázati forrás, amelyből 12 Csongrád megyei település fejlesztési elképzelései valósulhatnak meg a jövőben. A Csongrád Megyei Közgyűlés március 13-i határozatát megerősítve, a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság április 15-én döntött a megyei projektek támogatásáról. A beruházások zöme az önkormányzatok vízrendezési, csapadékvíz elvezetési feladatainak megoldását szolgálja, de van köztük turisztikai célú fejlesztés és bölcsődeépítés is. Gémes László, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megyei szintű koordinálásáért felelős közgyűlés elnöke a nyertes pályázatok kapcsán a közelmúltban közölte, hogy a TOP keretében, a 2014-2020-as, most záródó fejlesztési ciklus ideje alatt több, mint 35 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezett Csongrád megyébe, amely 58 település közel 260 fejlesztési elképzelését támogatta. (Ezek egyike a magyarcsanádi önkormányzaté.) A legutóbb nyertessé nyilvánított 12 pályázaton kívül van még néhány, az idei évben benyújtott pályázat, amely még elbírálás alatt áll.