Belföld Hírek Koronavírus

Müller Cecília: Sehol a világon nincs ilyen hatékony védőoltási rendszer

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tart a betegséggel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről, amelyről a hirado.hu számolt be.

Az adócsökkentés több pénzt hagy a vállalkozóknál és családoknál

A koronavírus-járvány nem csak az egészségre, de a gazdaságra is káros hatással van. Munkahelyeket és családokat is veszélybe sodorhat, ezért a kormány a munkavállalók és a családok védelmére gazdasági intézkedéseket hozott – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Hozzátette: ez 300 milliárd forintot hagy a vállalkozóknál illetve a családoknál.

A kormány továbbra is az adócsökkentés politikájában hisz” – jelentette ki az államtitkár, aki azt is kiemelte, hogy több tízezer nehéz helyzetű vállalkozónak gyakorlatilag alig kell közterheket fizetnie.

Az adókönnyítésnek köszönhetően összesen 66 milliárd forint marad a vállalkozóknál” – fogalmazott.

Egyre több a gyógyult

Már 2443-ra nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Sajnos elhunyt újabb 12 krónikus beteg, egy 41 éves férfi kivétel mind idős, krónikus beteg volt. Ezzel 262 főre emelkedett az elhunytak száma – mondta a sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tiszti főorvos. Kitér arra is, hogy jelenleg 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelte, örömhír, hogy

már 458-an gyógyultan távoztak a kórházból.

Nemzetközi szinten is kiemelkedő a magyar követőrendszer

Müller Cecília elmondta: óriási kincse van Magyarországnak, mert a hazai védőoltási rendszer „egy csoda”. Tizenkét féle megbetegedéssel szemben oltják a gyerekeket. „Sehol a világon nem működik ilyen szoros követőrendszer” – hangsúlyozta.

Kiemelte: európai immunizációs hetet ünneplünk a magunk módján, ami azért fontos, mert ilyenkor számos információra és új felfedezésre derül fény, melyekre nagyobb szükség van mint valaha.

A védőoltás a megelőzés elsődleges eszköze. Nem csak a beoltott személyt, hanem a környezetében élőket is védi” – fogalmazott a tiszti főorvos, aki megköszönte a vakcina kifejlesztésén dolgozók fáradtságos munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a védőoltás minél hamarabb elkészülhet.

Biztatóak a magyar kutatások

Több kutatócsoport dolgozik koronavírus betegek kezeléséhez szükséges oltóanyagok előállításán. A kutatások egyik eredménye, hogy egy súlyos állapotú betegnek olyan vérplazmát adnak, ami felgyógyult betegtől származik. Müller Cecília szerint biztatóak az eddigi kutatási eredmények.

Május 3-ig érvényesek az eddigi korlátozások

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: május 3-át követően kizárólag fokozatosan és a szabályok szigorú betartása mellett kerülnek majd feloldásra az intézkedések. Addig a március 28-án hozott rendeletek maradnak érvényben.

Hozzátette: az elmúlt 24 órában az eddigi legmagasabb számban,

1545 alkalommal hajtottak végre intézkedést a rendőrök szabályszegés miatt.

A határátkelőknél csökkenhet a forgalom a jövő héten. Kiss Róbert közölte: hétfőtől szélesebb körben tudják biztosítani az átkelést Hegyeshalomnál.

 

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely