Hírek Térség

Drimba Tibor: példaértékű a marosleleiek hozzáállása

Maroslele polgármestere volt a Rádió7 Közös Nevező című műsorának vendége szerdán, ahol többek között beszámolt járványhelyzet kapcsán hozott intézkedésekről, továbbá kiemelte: példaértékű a marosleleiek hozzáállása.

A beszélgetés elején Drimba Tibor elmondta: Maroslelén az elmúlt hetekben két fő került hatósági karantén alá, az egyiküknek már letelt 12-én, a másik személy pedig hétfőn került hatósági karanténba, de megbetegedésről nincs adatuk, így a hatósági karanténban lévők sem betegek.

A polgármester kiemelte: ez egy olyan helyzet, amely azonnali felelősségteljes átgondolást kíván, a településen is a folyamatosan kiadásra kerülő kormányzati utasításoknak megfelelően jártak el, ezt betartva és betartatva.

Rámutatott továbbá, hogy az orvosi rendelőben például urnát helyeztek ki a gyógyszerfelírások végett, koordináltan történik a váróba való beléptetés, a fogászat pedig szünetel és csak sürgősségi ellátást tartanak. Bezárt a könyvtár, illetve az önkormányzatnál is csak a legsürgősebb ügyeket intézik, amely a házasságkötést és az elhalálozást jelenti.

– Én nemcsak most mondom, hanem többször is hangoztattam és hangoztattuk az önkormányzat dolgozóival, képviselőtársaimmal is egyetemben, hogy én úgy gondolom, hogy példaértékű itt az emberek hozzáállása, és ezt még egyszer nagyon hálásan köszönöm, hiszen ez mindannyiunkért van – emelte ki a polgármester. Mint elmondta: tudomásul vették, az üzletek is úgy álltak hozzá, ahogy elvárható ebben a helyzetben, továbbá a kézfertőtlenítők is mindenhová kihelyezésre kerültek, a beléptetés szabályait is úgy tartották be, ahogyan az az utasításokban szerepelt.

Az iskolába való beiratkozás is a szokásostól eltérő módon zajlik, ennek kapcsán a www.kir.hu találhatják meg az iskolát, illetve telefonon is várják a megkereséseket adategyeztetés kapcsán.

A digitális munkarendre való átállás kapcsán úgy fogalmazott, ezt egyik pillanatról a másikra kellett megszervezni, a gyerekek és a szülők tájékoztatása pedig azonnal megtörtént, a március 13-i pénteki bejelentést követően a munka hétfőn azonnal folytatódott. Az alsós diákok Google Osztálytermekben kapják meg a feladatokat, a felső tagozatban pedig szintén virtuális tantermeket használnak, de kezdettől fogva az analóg rendszer is működik a digitális mellett, a technikai dolgozók a feladatlapokat és útmutatásokat papíralapon is eljuttatják a postaládákba, az elkészült munkákat a szülők az iskola kerítésében belül bedobhatják egy urnába.

– A rendszer kiválóan teljesít, szükség is van rá, hiszen nincs minden családban megfelelő szintű internet-, illetve hardvertámogatás. Ahol értesültünk nagyobb hiányosságokról egyes családoknál, ott is azonnali segítséget nyújtottunk számítógéppel – osztotta meg a hallgatókkal a polgármester, aki továbbá hangsúlyozta: nincs elveszett tanuló, nem hagynak senkit kiesni, elveszni. Mint elárulta, az iskola igazgatójával és igazgatóhelyettesével is napi szinten egyeztet, hogy miként tudják segíteni egymás munkáját.

Az óvodában sem állt meg az élet, ahol előzetesen felmérték az igényeket és ügyeletet tartanak, amelyet maximum három fő vesz igénybe. Megtörtént az óvoda és az összes közintézmény fertőtlenítése is, de a buszmegállóra és a gyógyszertár előtti részre is figyelmet fordítanak. Emellett az óvodapedagógusok a Facebookon is számos tartalommal és feladattal látják el a szülőket különböző témakörökben, továbbá a logopédus, a fejlesztő- és gyógypedagógus is felvette a kapcsolatot az érintett szülőkkel.

Az idősekről a Maroslelei Egyesített Egészségügyi Szociális Intézmény gondoskodik, a szociális étkezést 116 fő veszi igénybe, a házi segítségnyújtásban 15 fő ellátott van, ebből 6 fő személyi gondozásban, 8 fő pedig szociális segítségben vesz részt, a napi ellátásban pedig 28 fő szerepel, ami jelen helyzetben áttevődött az otthonaikban történő ellátásra – közölte Drimba Tibor. Továbbá 35 fő ellátásáról az intézmény gondoskodik, így a bevásárlásban és a gyógyszerek felíratásában is segítenek többek között.

A beszélgetés végén a települést érintő fejlesztésekről esett szó. A polgármester kiemelte: igyekeznek a kiírt pályázatokat megragadni, szeretnék folytatni a korábbi számos felújítást; idén megvalósítják a tavalyi sikeres járdaprogram pályázatot, felújítanak egy utcát, amely a temető megközelíthetőségében fog segíteni. A további tervek közt szerepel többek között egy közösségi tér létrehozása a fiataloknak, önkormányzati bérlakások építése, a temető korszerűsítése, de az elvezető árkok rendbetétele is fontos lenne, illetve a szennyvíz beruházás kapcsán is felmérték a hibákat, amelybe a lakosságot is bevonták.

 

Borítókép: archív fotó