A helyi román nemzetiségi önkormányzat tagjai közös munkával állították fel a Popa György által összeállított vasból készült keresztet, még a koronavírus veszélyhelyzet elrendelése előtt, miután a régi elkorhadt és kidőlt a helyéről.

Olyan hat évvel ezelőtt állítottak keményfából készült keresztet a magyarcsanádi román temetőben, ám az nemrégiben kidőlt a helyéről.

– Valamilyen oknál fogva nem volt egészséges, azaz elkorhadt az akkor felhasznált fa, s az egyik vihar kidöntötte azt. A keresztet megvizsgálva, annak tövénél, azaz a vasgyámnál égésnyomot láttunk, azaz valószínűleg villámcsapás is érte – mondta Popa György. – Pótolni kellett mindenképpen. Fából szerettük volna, ennek érdekében még a romániai kapcsolatainkat is mozgósítottuk, de sikertelenül. Mégpedig azon, hogy olyan fát kerestünk, mely száraz kell, hogy legyen, hogy ne vetemedjen vagy korhadjon el, ráadásul görcsmentesnek és három és fél méter hosszúnak kellett volna lennie. Ilyen hosszú, görcsmentes akácfát azonban nem nagyon lehet találni. Megfelelő magasságú tölgyfa lenne az itteni erdősávban, az azonban nem száraz, így végül is lemondtunk arról, hogy ismét fából legyen a temetői kereszt – tette hozzá a Magyarcsanádi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Végül arról döntöttek, hogy ha fából nem lehet, akkor vasból állítanak egyet.

– A célunk az volt, hogy az ortodox halottak napjára felállítsuk a keresztet, így nem tudtuk megvárni, míg fél év alatt kiszáradna a tölgyfa. Az ortodox egyháznál – lehet, hogy ezt kevesen tudják – nem november elején van a halottak napja, hanem húsvét után. Igaz ez a hagyomány is településenként változik, de jellemzően az ortodox húsvét utáni következő vasárnap tartják a halottak vasárnapját. De vannak olyan települések is, ahol húsvét vasárnapja ez a nap. Ezen a napon kimennek a hívek a temetőbe, hozzátartozóik nyughelyéhez, visznek magukkal bort, kalácsot, és tojásokat és azt elfogyasztják a kereszt előtt elhelyezett, műkőből készített asztalnál – osztotta meg a hagyomány részleteit az elnök.

A Magyarcsanádi Román Nemzetiségi Önkormányzat idei költségvetéséből vásárolt vasanyag keresztté alakításánál több kivitelező is szóba jött, ám végül úgy döntöttek, hogy több időbe tellett volna elmagyarázni, hogy milyennek kell lennie, inkább maguk készítik el. Az ortodox kereszt formája ugyanis némileg különbözik a többi felekezetétől, így annak összeállítását végül Popa György vállalta társadalmi munkában, a kisebbségi önkormányzat tagjai segítségével. A keresztet a vasa kezelés után le is festették, majd kiszállították temetőbe, ahol a kisebbségi önkormányzat tagjai felállították a kidőlt kereszt helyére.

Az új keresztet – mely keletre, azaz pontosan a március 21-ei napkelte irányába néz – a pópa az ortodox virágvasárnapon, fel is szentelte.