Hírek

Szemüvegünkre is nagyobb figyelmet kell fordítani a járvány idején

Fontos szemüvegünk megfelelő fertőtlenítése és ápolása, a párátlanító pedig segítséget nyújthat maszk viselésekor, hogy ne párásodjon be jobban szemüvegünk – tudtuk meg a Bálint Optika látszerészétől, aki a kontaktlencse-viselés kapcsán is megosztotta a legfontosabb tudnivalókat.

Mint Bálint Ildi kiemelte: mindenképpen javasolt sokkal óvatosabban és körültekintőbben figyelni önmagunkra és a velünk szimbiózisban élő tárgyakra, ami a mai átlagembernek a telefonja, de a szemüvegeseknek a szemüveg is ilyen.

– Nagyon sokan elfelejtik, hogy mennyire kell vigyázni és figyelni, tisztán tartani a szemüveget. Nemcsak azért felejtik el, mert a mindennapi, rohanó világban nem figyelünk oda az apróságokra, hanem azért is, mert ha a szemüveget leveszi, akkor pont nem látja, hogy az koszos, vagy már ideje lenne megtakarítani – mutatott rá, továbbá hozzátette: vannak vevők, akiknek a lencse tisztán tartása létszükséglet, hiszen a nélkül nincs meg a komfortérzete, másokat viszont egyáltalán nem zavar.

– Utánajártam, a lencsegyártót is megkérdeztem, az alkoholtartalmú felületfertőtlenítők nem fogják bántani a szemüveglencse rétegeit, úgyhogy bátran, bármilyen felületfertőtlenítővel, amit használunk a kilincsre, a tárgyaink tisztán tartására, ugyanúgy érdemes a szemüvegre is használni. Mindig alapszabály, hogy szemüveget úgy tisztítunk, hogy először folyóvízzel leöblítjük róla a mindennapos, finom porszennyeződéseket, utána, ha lehetőségünk van rá, tisztító és páramentesítő folyadékkal befújjuk a lencse mindkét oldalát, amit egy nagyon finom, puha, akár egy agyonmosott ruhazsebkendő, akár textilpelenka, de a legtökéletesebb az a törlőkendő, amit a lencsegyártó ajánl a lencséjéhez, azzal tisztára töröljük! Utána befújhatjuk felületfertőtlenítővel, annak van egy behatási ideje, addig a szemüveget lerakjuk, és miután az már hatott, utána pedig már lehet használni – mondta el Bálint Ildi.

Kérdésünkre továbbá elárulta, ezek a rétegek annyira speciálisak, hogy érdemes megfogadni, hogy csak azt használjuk rá tisztításhoz, amit az optikai szaküzletben javasolnak. És bár a szemüveg is védi szemünket a felülfertőzéstől, ha maszkot viselünk, könnyen bepárásodhat. A látszerész rámutatott: a páramentesítő folyadéknak köszönhetően nem annyira könnyen tud bepárásodni majd a szemüveg, ez ráadásul enyhe portaszító hatással is bír.

A kontaktlencse-viselés kapcsán úgy fogalmazott: mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, így a kontaktlencsét is legjobb lenne, ha hanyagolhatnánk, vagy áttérnénk napi kontaktlencse viselésére. Hangsúlyozta: fokozottan figyelni kell itt is a kéz tisztán tartására, bár szembe egyébként is csak tiszta kézzel nyúljunk, továbbá a kézmosás utáni kontaktlencse felhelyezésre, tisztántartásra és a tokban lévő folyadék rendszeres cseréjére most különösen és fokozottan oda kell figyelni.