Hírek Makó

Makón 34-en vannak hatósági házi karanténban

Farkas Éva Erzsébet és Czirbus Gábor volt a Rádió7 vendége, a polgármester a műsorban többe között arról is beszélt, hogy a fertőzések növekvő számára tekintettel továbbra is elengedhetetlen, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat és a korlátozásokat.

Makón már 34 lakos van hatósági házi karanténban – számolt be róla a város polgármestere a Rádió7 műsorában. Farkas Éva Erzsébet hozzátette: a térségben jelenleg ez a szám 47, a megyében pedig több mint 800.

A polgármester szerint többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat és a korlátozásokat. Farkas Éva Erzsébet beszámolt arról is, hogy jelenleg 216 idős számára szállítanak ki ebédet, amelyben már civil szervezetek, magánszemélyek, egyházi önkéntesek is segítenek.

A polgármester a Rádió7-nek megerősítette a tegnapi posztjában leírtakat, vagyis, hogy az elmúlt években a kormánytól rengeteg támogatást kaptak az önkormányzatok, ezért most úgy véli a települések vezetésének is biztosítania kell a kormányt a támogatásról.

Hozzátette: az országos szinten 1400 milliárd forint adósságátvállalásban benne van Makóé is, 2014-ben a kormány 5,2 milliárd forint tehertől szabadította meg a várost, ennek pedig a töredéke az a mintegy 60 millió forint gépjárműadó bevétel, amelyet a kormány most elkér a várostól a járványhelyzet elleni védekezésre.

A Rádió7 műsorában Czirbus Gábor arról beszélt, hogy a képviselők számára nagy kihívást jelent ez a rendkívüli helyzet, ám mindenkinek igyekeznek segíteni. Ő maga is rengeteg lakossági megkeresést kapott már eddig is, rendszeresen jelzik neki, hol vannak olyan idős lakosok, akik segítségre szorulnak. Ezeket az elérhetőségeket továbbítja a makói ENI számára.

Mint elmondta, a munkájából adódóan ő most is rengeteg emberrel találkozik, nem tudhatja mikor kapja el a koronavírust, ezért kevésbé tud részt venni az időseknek való segítésben.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy kislánya 5. osztályos, a JAG-ba jár, ahol szerinte a pedagógusok rendkívül gyorsan és professzionálisan felkészültek a digitális oktatásra. Czirbus Gábor arra is visszaemlékezett, hogy amikor a miniszterelnök este 9 óra körül bejelentette, hogy bezárnak az iskolák, még nem volt 10 óra, amikor az osztályfőnöktől megkapták az erről szóló értesítést e-mailben.

A műsorban egyébként azt is kérte a makóiaktól, továbbra is tartsák be az előírásokat, mert ezt a veszélyhelyzetet csak összefogással tudja a város és az ország átvészelni, és az is kiderült, hogy idén a locsolkodást is kihagyja az alpolgármester.