Hírek Térség Top

Közmunkások virágozzák fel Királyhegyes központját

Ez azonban csak egy új eleme a helyi mezőgazdasági közmunkaprogramnak. A községben az idén tizenöten vesznek részt a közmunkaprogram mezőgazdasági, illetve útkarbantartási részében. Archív képünkön a királyhegyesi közfoglalkoztatottak a szociális tüzelő osztásában is részt vettek.

Az idén is mezőgazdasági programban, illetve a közutak és a mezőgazdasági földutak rendbetételén dolgoznak a királyhegyesi közfoglalkoztatottak. A község egyébként összesen tizenöt személynek ad így folyamatosan munkát.

A mezőgazdasági program részeként még 2012-ben állítottak fel fóliasátort, lehetővé téve a melegházi zöldség- és dísznövény termesztést. Itt a település közterületeinek díszítésére alkalmas dísznövények, virágok mellett zöldségeket, így paradicsomot, tölteni való paprikát, almapaprikát, és kápia paprikát nevelnek. A szabadtéri konyhakertben, pedig burgonya, vöröshagyma, fok- és zöldhagyma, valamint cukkini, sárgarépa, petrezselyem, zeller, retek, fejes saláta, spenót, zöldbab, zöldborsó, szárazbab és zöldpaprika termesztése zajlik.

A mezőgazdasági program új eleme, hogy a főutcai oszlopokra köztéri virágtartókat szerelnek fel, s azokba muskátlit telepítenek, így virágozva fel a falu központját.

A mezőgazdasági programban résztvevő közfoglalkoztatottak gondozzák a néhány éve telepített szilva- és sárgabarack fákat, valamint a levendulát.

A programban megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket a királyhegyesi szociálisan rászoruló családok, idősek, egyedülállók részére osztják majd ki ebben az esztendőben is, de hozzájárulnak azokkal a helyi közintézményekbe járó óvodások és iskolások egészséges, vitamindús táplálkozásához is. A program megvalósításához biztosítják a dolgozóknak a szükséges munkaruhát, védőitalt, vetőmagokat, palántákat, muskátlit, köztéri virágtartót, a fólia felújításához szükséges UV-álló fóliát, illetve a gépi munkákhoz (a talajműveléshez, a permetezéshez), szükséges gázolajat és benzint.

Királyhegyesi önkormányzat kezelésébe összesen hét kilométer hosszú szilárd burkolatú közút, valamint két kilométer hosszú bekötőút tartozik. Az önkormányzati közút kezelői feladatok közé tartozik a bel- és külterületi szilárd burkolatú utak és járdák kezelése, javítása karbantartása.

A közutak és a mezőgazdasági utak karbantartása is a közfoglalkoztatottak feladata ebben az esztendőben is. Így ők végzik el az önkormányzati kezelésben lévő közutak és földutak műszaki állapotának javítását, illetve a balesetveszély elhárítását. Mindezekbe beleértendő a bekötőutak és padkáik, csapadékelvezető árkaik tisztítása, gyommentesítése, valamint az út szélének feltöltése.

A program megvalósításához szükséges munkaruhát, védőitalt, benzinmotoros fűkaszát, homokot, cementet, a gépek és eszközök karbantartását, valamint azok üzemanyag-ellátását itt is a program biztosítja.