Belföld Hírek

Több ezermilliárd forintos gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Többek között a munkahelyek védelmére és teremtésére, valamint a család és nyugdíjasvédelemre is összpontosít a miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv.

A miniszterelnök azzal kezdte a tájékoztatót, hogy 10 év megfeszített, és szívós munkával már éppen egyenesbe jött az ország amikor a járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk.

A helyzet, mint mondta, igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk. Igaz, hogy nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon a tényen, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk. – tette hozzá.

Ráadásul egyszerre kell megküzdeni járvánnyal és annak gazdasági következményeivel, menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről, emelte ki a miniszterelnök.

A kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre, mondta el Orbán Viktor, hozzátéve, hogy három ütemben valósul meg, ebből a korábban bevezetett könnyítések voltak az elsők, és ma indul a második.

 

 

A három ütemben a gazdaságvédelemre, újraépítésre, összesen az éves GDP 18-20 százalékának megfelelő összeget különítenek el, amelyben benne vannak a jegybank programjai is. A költségvetési hiánycél 1 százalékról 2,7 százalékra emelik, ma 5 program indul, számos alprogrammal, ezek közül egyet-egyet emelt ki a miniszterelnök.

 

– munkahelyek megőrzése: rövidített munkavégzés esetén, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét

– munkahelyteremtés: beruházások támogatása, mintegy 450 milliárd forint értékben

– nemzetgazdasági ágazatok újraindítása: turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film és kreatív ipar

– vállalatok finanszírozása: kamat és garanciatámogatott hitelek magyar vállalkozásoknak mintegy 2000 milliárd forint

– család és nyugdíjasvédelem: 2021 februárban a nyugdíjasok a januári nyugdíjon felül plusz egy heti nyugdíjat fognak kapni, ez folytatódik 2022-2024 között is