Belföld Hírek

Operatív Törzs: 55 mentőkocsi végzi az országban a mintavételt

Nagylaknál több ezer román állampolgár akar belépni, de csak akkor jöhetnek, ha a fogadó ország is beengedi őket, több idősotthonban megjelent a koronavírus, folyamatos az ellenőrzés ezekben az intézményekben – hangzott el az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert arról beszélt, hogy a jó idő beálltával egyre többen szegik meg a kijárási korlátozás szabályait. Több ezer szóbeli figyelmeztetés volt. Emlékeztetett: a járvány lassítása érdekében ingyenes lett Magyarországon a parkolás. Jelenleg 14 325 hatósági házi karantén van, több mint 112 ezer ellenőrzés volt – ismertette.

Nagylaknál több ezer román állampolgár jelentkezett a román oldalon. Ők csak akkor léphetnek be, ha később a fogadó ország tudja őket fogadni. Csak a kijelölt nemzetközi tranzitútvonalon haladhatnak. – mondta el

Müller Cecília arról beszélt, hogy ismét négyen meghaltak tegnap óta a betegségben. Ők is krónikus megbetegedésben szenvedtek – tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy két súlyos beteget le lehetett venni a lélegeztetőgépről, és van remény a gyógyulásukra. Ez nagy eredmény a hazai orvosoktól és ápolóktól.

Az egészségügyi dolgozók esetében egy 24 órás munkaidő és 48 órás pihenőidő lesz. A védőfelszerelések folyamatosan érkeznek, és ezeket szállítják ki a kórházakba és a háziorvosokhoz – mondta az országos tisztifőorvos.

Továbbra is nagyon kiemelten vezet Budapest és Pest megye, az összes nyilvántartott fertőzött kétharmada innen van – mondta Müller Cecília. Azt kérte, hogy az ingyenes parkolás bevezetése ne jelentsen lazítást, mivel ennek a célja, hogy kevesebben használják a tömegközlekedést.

 

 

 

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nincsen bizonyíték arra, hogy az időjárás változása befolyásolja a koronavírus terjedését. A WHO magyarországi vezetőjével folyamatos a szakmai kapcsolat, ezért nehéz elhinni, hogy olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a magyar valóságot – mondta Müller Cecília. New Yorkban van éppen elég probléma, hogy az újság az ottani viszonyokkal foglalkozzon – tette hozzá. 

Az Origo kérdésére azt mondta Müller Cecília, hogy most a csoportos fertőzés időszakában vagyunk, amikor közösségeken belül terjed a vírus. Egyelőre még nem léptünk be a tömeges megbetegedés időszakába – tette hozzá. Az Origo másik kérdésére azt mondta Kiss Róbert, hogy a rendőröknek is célzottan kell ellenőriznie azokat a helyeket, ahol nagyon sok fővárosi lakos jelenik meg. Így hétfőtől fokozottan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol korábban sok szabályszegés volt.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy továbbra is a WHO-protokoll alapján vizsgálnak. Kiss Róbert kérdésre válaszolva azt mondta, hogy kedden döntenek majd a kijárási korlátozással kapcsolatban. Természetesen az esetleges döntések során figyelembe veszik a járvány térbeli terjedését – tette hozzá.

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a humanitárius folyósok esetében eddig minden intézkedés meghozta az eredményt.

Folyamatosan készül az egészségügyi ellátórendszer a tömeges megbetegedési szakaszra, így földrajzilag is mindenhol kell lennie olyan intézménynek, ahol fogadhatják a betegeket – mondta kérdésre Müller Cecília. 55 mentőkocsi végzi az országban a mintavételt – mondta egy másik kérdésre.

Ahol nagy mennyiségben keletkezik az egyéni védőfelszerelésből hulladék, ott veszélyes hulladékként kell kezelni – mondta Müller Cecília. A háztartásokban is külön kell zacskózni ezeket – tette hozzá.

Kiss Róbert kérdésre elmondta, hogy a rendőrség önálló hatáskörben ellenőrzi a hatósági házi karanténokat. A rendőrök az ellenőrzés során megfelelő védőfelszerelést használnak. Külön szólt arról is, hogy az emberek a hatósági házi karantén jelzését ne az ablakra tegyék, és ne húzzák le a redőnyt – tette hozzá.

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy aki igazolt fertőző beteg, és megszegi a karantént, az bűntetőeljárás elé néz. Aki pedig nem fertőzött, és úgy szegi meg a karantént, az szabálysértési eljárás elé nézhet.

Sajnos az elmúlt napokban több idősotthonban megjelent a koronavírus, és még folyamatos az ellenőrzés ezekben az intézményekben. Aki kórházi ellátásra szorul, azokat elszállították – mondta az országos tisztifőorvos.