Hírek Kék hírek Térség

Letartóztatása ellenére továbbra is igénybe vette az ápolási díjat

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az egyik megyebeli kistelepülésen élő férfival szemben, aki a letartóztatása előtt két nappal megítélt kiemelt ápolási díjat továbbra is igénybe vette, és ezzel az állami költségvetésnek 143 ezer forint kárt okozott.

A vádirat szerint a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makói Járási Hivatala a 2017. március 3-án kelt határozatával állapított meg a férfinak havi 55 ezer 800 forint kiemelt ápolási díjra való jogosultságot, gyermeke ápolása miatt. A határozat tartalmazta azon figyelmeztetéseket, melyek szerint a jogosultság feltételeiben való lényeges változásokat 15 napon belül be kell jelenteni, valamint a jogosultságot meg kell szüntetni, ha az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti. A határozatot a férfi, és az élettársa is átvette.
Az ápolási díjra vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint meg kell szüntetni annak az ellátásra való jogosultságát, aki letartóztatásba kerül, illetve aki szabadságvesztés büntetését tölti.

A férfit 2017. március 6. napján őrizetbe vették, két nap múlva letartóztatták, majd 2019. novemberi jogerős elítéléséig letartóztatásban volt, azt követően pedig a szabadságvesztés büntetését töltötte. Az ápolási díjjal kapcsolatos jogosultság lényeges körülményében beállt, és az ápolási kötelezettség teljesítését akadályozó változásról sem a férfi, sem pedig az ápolási díjat letartóztatása alatt felvevő élettársa bejelentés nem tett.

A járási hivatal 2017. júniusában állapította meg azt, hogy a férfi ápolási díjra nem jogosult, és az időarányosan jogosultság nélkül folyósított 143 ezer 964 forint visszafizetését rendelte el a folyósítás megszüntetése mellett. A fenti összegű, az állami költségvetést ért kárt nem  fizették vissza.

A férfival és az élettársával szemben az ügyészség szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amelyet a férfi visszaesőként követett el.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. Az ügyészség a férfival szemben elzárás, míg a nővel szemben jóvátételi munka kiszabására tett indítványt.