Belföld Hírek

Koronavírus: jól állunk a szomszéd országokhoz képest

Kelet-Közép-Európa országai az esetszámokhoz viszonyítva gyorsabban reagáltak a járványra, és a nyugati országoknál korábban vezették be az elszigetelő intézkedéseket. Ez lassú felfutást eredményezett a járvány korai szakaszában szinte az összes helyen, most viszont már egyértelműen elválni látszanak az egyes országok járványgörbéi – írja elemzésében a Portfolio.

Egyelőre Ausztria van a legrosszabb helyzetben, de Csehország már felzárkózni látszik. A napi esetszámok tekintetében Szlovákiában szinte egyáltalán nincs növekedés az elmúlt héten, az összes esetszám szerint is ők állnak eddig a legjobban. A mi járványgörbénk eddig a második leglaposabb a régióban, a népességarányos esetszámban pedig eddig elsők vagyunk. Két ábrán mutatjuk be azt is, hogy a tesztelések száma nem feltétlenül van összefüggésben az esetszámmal, mint ahogy azt sokan gondolják.

A koronavírus járvány epicentruma Európa, azon belül is főleg annak nyugati és déli országai. A járvány megjelent már az összes európai országban, a térségünket sem kerülte el, ennek megakadályozására gyakorlatilag esélyünk sem lett volna. A mi régiónk viszont szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a kínai helyzet után az olaszországi állapotok is megmutatták, hogy mire készüljünk.

A kelet-közép-európai országoknak több ideje maradt arra, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyekről már kiderült a gócpontnak minősülő országokban, hogy működtek. Korábbi gyűjtésünkben már bemutattuk, hogy a kijárási korlátozást bár időben később rendeltük el, mint a legtöbb nyugat-európai országok, az esetszámok viszonyában viszont gyorsak voltunk. Múlt heti gyűjtésünkben a régiós országok példáján azt is megmutattuk, hogy a járvány kezdeti szakaszán emiatt alacsony volt az esetszám azokban a régiós országokban, ahol az esetszámokhoz viszonyítva hamarabb léptek a kormányok.

Ebben a cikkben ismét megnéztük, hogy a járvány megjelenése óta, márciusban hogy alakultak a napi új esetszámok az szomszéd országokban, valamint a térségből még Lengyelországban és Csehországban. A napi új esetszámokat vesszük alapul, mert bár tudjuk, hogy a valós esetek száma ennek többszöröse, azokat nem ismerjük, az újonnan detektált megbetegedések pedig arányaiban vélhetően valósan leképezik a helyzetet – a nagy különbségeknél legalábbis biztosan.

Azt is tudjuk, hogy minden ország más mennyiségben végez teszteket, azt gondoljuk viszont, hogy a fennálló tesztelési kapacitásokat elsődlegesen a gyanús esetekre fordítják, így vélhetően azok többségét a kevesebbet tesztelő országok is detektálják, így – ha csak nincsenek többszörös eltérések az elvégzett tesztek között országonként – ez nem befolyásolja az új esetszámokat jelentősen, sőt, az okság fordított lehet. Ezt igazolja a szlovák példa is, ahol a napi mérések megkétszereződésével nem változott szignifikánsan a napi új esetek száma. Az adatokat a Johns Hopkins Egyetem adatbázisából nyertünk, néhány kivétellel. Nézzük most meg az új eseteket országonként. Az adatok a péntek esti állapotot tükrözik, minden egyes ország esetén érdemes a trended vizsgálni egy-egy kiugró adat helyett.

Ausztriában lefordult a görbe

Ausztriában viszonylag korán megjelent a vírus, és első körben nem is léptek meg országos szintű intézkedéseket. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a szomszédaink közül náluk a legmagasabb esetszám. Azt hozzá kell tenni, hogy Ausztria mindenki másnál többet tesztelt, több mint 92 ezer az elvégzett tesztek száma, de kétségkívül náluk a legrosszabb a járványügyi helyzet a vizsgált országok közül.

 

 

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a csúcs múlt hét csütörtökön, március 26-án volt, aznap 1300 volt a szám. Itt szóba jöhet valamilyen statisztikai közlési miatti torzítás, mert az előző napon viszont kiugróan alacsony volt az esetszám, de ahogy azt a bevezetőben írtuk, a kiugró adatoknál sokkal fontosabb a trend. Ez pedig egyértelműen lefelé mutat, bár a detektált napi új esetszámok még mindig a legmagasabbak a régióban – de már nem sokkal.

Csehországban romlott a helyzet múlt hét óta

Csehország is azok közé az országok közé tartozik a régióban, akiknél már több száz napi esetet detektálnak. A növekedés pont a múlt hét második felében indult, azóta megállt a szám napi 180 és 350 között, innen viszont már könnyen vezet az út felfelé.

 

 

Az országban április 11-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat, és kötelezővé tették a maszk viselését is. A legutóbbi jelentés szerint 350 új beteg van az országban, és összesen eddig nagyjából 45 ezer tesztet végeztek el. Csehország tehát most áll azon a ponton, ahol könnyen elindulhat a növekedés, de természetesen a stagnálás sem kizárt. A következő napok eldöntik, hogyan alakul az ország járványgörbéje.

Horvátországban enyhe emelkedés látható

Az új horvát esetszámok egyelőre egyik napon sem haladták meg a százat, de a múlt heti gyors növekedés után most lassabb ütemű növekedést látunk. Az eddigi csúcs április elsején volt 96 új diagnosztizált megbetegedéssel, másodikán viszont csak 48 esetet jelentettek.

 

 

A horvát kormány szigorú intézkedéseket léptetett életbe, amelyek még mindig érvényben vannak. A kormány úgy nyilatkozott, hogy a vakcina piacra dobásáig megtörténhet, hogy az intézkedéseket feloldják, majd a járvány újbóli felfutása után ismét szigorítanak. Ez azt jelenti, hogy dél-nyugati szomszédunknál nyíltan azzal számolnak, hogy a járvány a vakcina kifejlesztéséig az életünk része marad. Az országban eddig nagyjából 8000 tesztet végeztek el.

Lengyelországban meredek az emelkedés

A régió legnépesebb országában már múlt héten is a régiós átlag fölött volt az új esetek száma, ez pedig tovább nőtt az elmúlt egy hétben. A leginkább aggodalomra okot adó számot pont április 2-i új adat mutatja, aznap ugyanis 392 új esetet jelentenek. Nem lenne meglepő, ha pár napon belül Lengyelországban meghaladná a napi új esetek száma az osztrák adatot.

 

 

Az egészségügyi miniszterhelyettes szerint az országban két hét múlva tetőzhet a járvány, ekkor több mint tízezer megbetegedésre számítanak. A minap megírtuk, hogy a lengyel kormány 20 ezer rendőrt és 1500 katonát vezérelt az utcára, hogy ellenőrizzék a szabályok betartását, a bírság több milliós lehet. Az országban több mint 60 ezer vírustesztet végeztek el.

Magyarországon is alacsonyak az új esetszámok

Hazánkban egyelőre a régiós átlag alatt van a napi új megbetegedések száma, de az emelkedés nálunk is szembetűnő. Ugyan a múlt vasárnapi 65-os esetszám után 3 alacsony új esetszámot hozó nap jött,  tegnap ismét 60 új beteget jelentettek.

 

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tegnapi sajtótájékoztatóján mondta el, hogy egyelőre nem lehet megmondani, hogy átlépünk-e a tömeges megbetegedések szakaszába, de minden bizonnyal így lesz. A következő napok nálunk is döntőek lesznek abból a szempontból, hogy merre indul el az új esetek görbéje. Magyarországon eddig nagyjából 18 ezer tesztet végeztek el.

Románia a régiós átlag felett

Dél-keleti szomszédunkban a legutóbbi napon 278 megbetegedést regisztráltak, ez elmarad a március 29-i 363-as csúcstól. Hétfő óta átlagban csökkent az új esetek száma, az elmúlt három nap azonban meredek emelkedést mutat:

 

 

Romániában eddig 28 ezer tesztet végeztek el. Az ország egészségügyi rendszere rendkívül rossz állapotban van. Magas az egészségügyi dolgozók között a fertőzés aránya, és sok intézményben nem tartják be a szabályokat. Az országban nagy probléma az is, hogy sok dolgozó tért haza nemrég Olaszországból, így könnyen lehet, hogy tömegesen vitték be a vírust a visszaérkezők.

Szerbiában is alacsony emelkedést láthatunk

Szerbiában a legutóbb 111 esetet jelentettek, ami elmarad a március 28-i csúcstól – aznap 202 új megbetegedésről számoltak be a hatóságok. A szerb adatokban nagy a napi eltérés, mindenesetre a trend lassan, de emelkedik.

 

 

Szerbiában immár egy államtitkár is belehalt a betegségbe. Az országban eddig 5008 tesztet végeztek el, ez a legkevesebb az összes vizsgált ország közül. Az esetszámok ehhez képest magasnak tűnnek, így vélhetően déli szomszédunknál az átlagosnál magasabb az ismeretlen fertőzöttek aránya.

Szlovákiában eddig mintha elmaradna a járvány

A múlt héten is Szlovákiát emeltük ki, mert gyorsult a legkisebb mértékben a növekedési ütem. Ez most sincs másképp – nagyon alacsony egyelőre az új fertőzéseknél a növekedés, és ami fontosabb: a növekedés alacsony esetszámnál stagnál. A legutóbbi bejelentés szerint 24 esetet azonosítottak, ez gyakorlatilag megfelel az elmúlt hét átlagának. Mindez nagyon örömteli, de nem jelenti azt, hogy az országban nem lesz nagyobb járvány.

 

 

Korábban megírtuk, hogy a szlovák kormány az esetszámok tekintetében a leggyorsabbak között volt az elszigetelő intézkedések meghozatalában, gyakorlatilag már a vírus megjelenése után azonnal teljes határzárat és széles körű boltzárat rendeltek el. Az új kormány ezeket az intézkedéseket a boltok részleges újranyitásával részben visszavonta, cserébe felpörgette a tesztelési kapacitásokat – a napi új esetszámok ennek ellenére nem változtak. Nagyjából 12 ezer tesztet végeztek el az országban tegnap estig.

Szlovéniában megállt az emelkedés

Múlt héten arról számoltunk be, hogy Szlovénia a régión belül kedvezőtlen helyzetben van az esetszámokat és azok növekedését látva. Azóta úgy tűnik, hogy érdemi elmozdulás nincs, a napi új esetszámok átlagosan 50 körül vannak.

Korábban megírtuk, hogy a szlovák kormány az esetszámok tekintetében a leggyorsabbak között volt az elszigetelő intézkedések meghozatalában, gyakorlatilag már a vírus megjelenése után azonnal teljes határzárat és széles körű boltzárat rendeltek el. Az új kormány ezeket az intézkedéseket a boltok részleges újranyitásával részben visszavonta, cserébe felpörgette a tesztelési kapacitásokat – a napi új esetszámok ennek ellenére nem változtak. Nagyjából 12 ezer tesztet végeztek el az országban tegnap estig.

 

 

Az országban több mint 25 ezer tesztet végeztek el eddig, ehhez képest alacsonynak mondható az esetszám. Ez is arra utal, hogy a nagyobb tesztelési lefedettségből még nem következnek magasabb esetszámok. Az országban négy napja bejelentették az érvényben lévő intézkedések szigorítását, mert az állampolgárok nem tartották be azokat.

Népességarányosan mi vagyunk a legjobbak, és már halálozásban sem állunk annyira rosszul

A járvány felfutási szakaszában korai még népességarányos összehasonlításokat hozni, főleg igaz ez úgy, hogy nagyszámú ismeretlen eset lehet. Az arányok mindenesetre árulkodóak, és külön örömteli számunkra, hogy ebben a mutatóban egyelőre mi állunk a legjobban.

 

 

Nominálisan Lengyelországban magas ugyan az esetszám, de mivel az ország messze a legnépesebb a vizsgáltak közül (38,5 millió lakossal), így népességarányosan ők állnak a dobogó harmadik fokán a második szlovákok mögött. A legrosszabb helyzetben Ausztria van, Csehország viszont kezd felzárkózni a szomorú diagramon. Nézzünk meg viszont egy fontosabb ábrát.

AZ ORSZÁGOK TELJES ESETSZÁMÁNAK FELFUTÁSÁT MUTATÓ JÁRVÁNYGÖRBÉK KÖZÜL MESSZE AUSZTRIÁÉ A LEGKEDVEZŐTLENEBB, NÁLUK MÁR TÖBB MINT 11 EZER BETEG VAN, EZT EGYELŐRE EGYIK VIZSGÁLT ORSZÁG SEM KÖZELÍTI MEG.

Csehország azonban szintén kezd elszakadni a többi országtól, Lengyelország és Románia görbéi szorosan együtt haladnak. Ezen az ábrán már Szlovákia van a legjobb helyzetben a legkevesebb nominális megbetegedésszámmal, de egyelőre mi is jól állunk.

 

 

Halálozási rátáról szintén korai beszélni, hiszen azt kell gondolnunk, hogy még mindig a járvány kezdeti szakaszában vagyunk, a megtévesztő adatot ezért nem is közöljük. A halálozási számokat ismertetésképp bemutatjuk, de ismét kiemeljük: következtetni egyelőre nem lehet belőle, és egymáshoz viszonyítani sem érdemes őket ilyen alacsony esetszámoknál:

 

 

Több teszt = több eset? Nem feltétlenül

És végezetül az alábbi ábra az elvégzett tesztek számát mutatja, mellette az esetszámokkal. Látható, hogy többnyire ahol több tesztet végeztek, ott magasabb is az esetszám, de ez egyáltalán nem feltételez ilyen irányú oksági kapcsolatot, hiszen ahol eleve többen jelentkeznek gyanús tünetekkel, ott az elvégzett tesztek száma is több. Így tehát minden bizonnyal némileg több az igazolt eset ott, ahol többet tesztelnek, de ez fordítva is igaz – ahol több a gyanús eset, ott több teszt elvégzésre van szükség. Nem ismert tehát pontosan az okság iránya, bár gyanítjuk, inkább az utóbbi hatás lehet erőteljesebb. Az elvégzett tesztek közötti különbség mindenesetre szemléletes.

 

 

Alább pedig a tesztelések és azok pozitivitásának arányát mutatjuk be. Az alábbi ábra is inkább azt bizonyítja, hogy az oksági összefüggés fordított –

TEHÁT INKÁBB A JOBBAN ELTERJEDT JÁRVÁNY MIATT VÉGEZNEK TÖBB TESZTET, ÉS NEM A TÖBB TESZTELÉS MIATT VAN MAGASABB ESETSZÁM.

Ez logikus is, ha belegondolunk, hiszen ha egy országban nem tesztelnek, ennek ellenére a betegség elterjedt, az intenzív osztályok leterheltségén kibukna, hogy a mérések nem pontosak – egyelőre a régióban ilyen helyzet nincs. Az ábrán látszik, hogy a tesztek pozitivitásának arány nagyon nagy szórást mutat: