Hírek Térség Top

A falunapok is elmaradhatnak a vészhelyzet miatt

Magyarcsanádon a falunapra szánt két és félmilliót a koronavírus vészhelyzet miatt átcsoportosította a helyi képviselő-testület, Pitvaroson sem valószínű, hogy lesz falunap, de bizonytalan annak megrendezése Apátfalván, Földeákon és a többi kistelepülésen. A képen a tavalyi pitvarosi falunap fellépői.

A koronavírus vészhelyzet egyelőre április 1-jéig áll fenn, de a kormány azt várhatóan újra meghosszabbítja. A  Kínában novemberben kezdődött, s még ma is tart a járvány  így várható, hogy Magyarországon sem fut le egy-két hónap alatt. Így arra lehet számítani, hogy még hosszú ideig nem várhatók, közösségi rendezvények.

Így elmaradt a mára, a kiszombori Ady Endre Művelődési Házba tervezett Lázár Ervin irodalmi est, melyen Nagy Anna és Huszárik Kata lépett volna a színpadra, ahogy elmaradt március 16-a óta valamennyi rendezvény, s ez várhatóan egy ideig nem változik.

A magyarcsanádi falunap, az apátfalvi Szent Anna-napok, a kövegyi vagy a pitvarosi falunap is mindig remek, s nagy tömegeket megmozgató rendezvénynek bizonyult eddig, ahogy a nagylaki falunap, a Nagyéri Sokadalom, a földeáki falunap, s az eredeti tervek szerint az idén attól időben is elválasztott, egykori hagyományiból a közelmúltban feltámasztott rózsalakodalom is.

A tavalyi földeáki rózsalakodalom főszereplői

Az említett programok egyébként a kistelepülések életének legjelentősebb rendezvényei, ünnepi testületi ülésekkel, elismerések kiosztásával, illetve családi szórakoztató programokkal és vásárral.

De olyan népszerű, de rétegeknek szóló rendezvény is elmaradt (az összes tervezett programmal együtt) a pitvarosi Erdei Ferenc Közösségi Színtérben, mint a korábban már többször is nagy sikert aratott, a múlt hétfő estére tervezett Retro Slágerparty. Már csak azért is, mert az egyik kormányrendelet értelmében bezártak a művelődési házak és a könyvtárak is.

Azt még senki sem tudja, hogy a koronavírus vészhelyzet meddig tart, így azt sem lehet tudni, hogy június 4-én a tervek szerint fel tudják-e majd avatni a Trianon emlékműveket a békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából Nagylakon, illetve Kövegyen.