Belföld Hírek Kék hírek

850 ezer forintot söpörtek be a szájmaszkkal csalók

Egy házaspár jogosulatlanul belépett egy ismeretlen személy e-mail fiókjába, majd a jelszó megváltoztatásával az egyik internetes portálon szájmaszkokat kezdtek el árulni, bár nem rendelkeztek ilyenekkel. Hat vevőtől 850 ezer forintot csaltak így ki. A bíróság egy hónapra letartóztatta őket.

A Pécsi Járási Ügyészség indítványára a bíróság elrendelte annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik nem létező szájmaszkokkal üzleteltek. A megalapozott gyanú szerint a budapesti pár jogosulatlanul belépett egy számukra ismeretlen személy e-mail fiókjába, majd a jelszót megváltoztatva felhasználták az e-mail fiókot bűncselekmények elkövetéséhez.

A gyanúsítottak az email fiókkal  regisztráltak egy internetes portálon, és a járványügyi helyzetet kihasználva légzésvédő maszkokat hirdettek. Az elkövetők a szájmaszkokkal nem rendelkeztek, céljuk a valótlan tartalmú hirdetésekkel az volt, hogy a koronavírus miatti vészhelyzetet kihasználva a hirdetésre jelentkező személyek által átutalt vételárat jogtalanul, rendszeres haszonszerzésre törekedve megszerezzék, és ezáltal a sértetteknek kárt okozzanak.

A gyanúsítottak a hirdetésre jelentkező személyeknek megadták bankszámláikat ahova a sértettek a pénzt átutalták. A hirdetésre az ország különböző területéről jelentkeztek. A  nyomozás jelenlegi állása szerint 6 sértettnek összesen 850 ezer  forint kárt okoztak. A gyanúsítottak cselekménye többrendbeli csalás és információs rendszer megsértése bűntettének a megállapítására alkalmas.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását 1 hónapra elrendelte az ügyészi indítványnak megfelelően mivel fenn áll a bűnismétlés veszélye és tartani lehet attól, hogy a bizonyítást meghiúsítanák, megnehezítenék.