Hírek Térség

A gyógyszertári bevásárlásban is segítik az időseket Földeákon

Számos lépéssel segítik a helyieket, a legkisebbektől a legidősebbekig a településen – derült ki a Rádió7 Közös Nevező című műsorából, amelynek szerdán Hajnal Gábor, Földeák polgármestere volt a vendége.

Czabarka János műsorvezető kérdésére válaszolva Hajnal Gábor elmondta: Földeákon nyugodt a hangulat, amely elsősorban annak tudható be, hogy a községben még nem jelent meg a járvány, illetve elég fegyelmezettek is a lakosok, betartják az előírásokat, minimális az érintkezés, ebben pedig a polgárőrök is segítenek, akik tájékoztatást is adnak, továbbá az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a szabályokat betartsák és betartassák.

A helyi intézkedések kapcsán a polgármester rámutatott: számos dolog működésében nekik kellett döntést hozniuk rendkívüli testületi ülés keretében, hogy hogyan működjön tovább; így eldöntötték, hogy ügyeleti jelleggel fog működni az óvoda és a bölcsőde is, amely lehetőségről tájékoztatták a lakosokat, és a szülőkre bízták, hogy élnek-e a lehetőséggel. A kezdeti nehézségeket követően, akik tudták, megoldották az elhelyezést, az iskola és a bölcsőde kiürült, de néhányan igénybe vették azért, hogy a munkahelyükön le tudják rendezni függő dolgaikat, mostanra viszont kialakultak a létszámok az ügyeletben és a gyermekétkeztetésben is.

Utóbbi kapcsán is megkérdezték a szülőket, hogy igénybe vennék-e ezt a szolgáltatást. E szerint 37 fő viszi az ebédet, illetve más településen tanuló általános iskolás diákok közül 11 fő élt a lehetőséggel, az óvodások közül 23-an igényelték az étkezést, négy óvodás gyermek esetében kértek ügyeletet. A bölcsődések közül két gyermeknek kértek ellátást, illetve négyen visznek ebédet.

Az idősek közül változatlanul 56-an élnek ezzel, akik továbbra is megkapják, továbbá kilenc 65. évét betöltött idős polgár kérte, hogy a bolti bevásárlásban, illetve gyógyszertári bevásárlásban is segítsen az önkormányzat, amelyet megoldottak – fogalmazott Hajnal Gábor.

Az esetleges súlyosabb intézkedésekre is felkészültek Földeákon – mint a polgármester rámutatott – a településen 3080 főből 626-an 65 év felettiek, így arra is felkészültek, ha többen kérnék ezt az ellátást, ezt akkor a bölcsődei és óvodai dolgozók végeznék, a munkaköri leírásuk bővítésével.

A távoktatás kapcsán Hajnal Gábor kiemelte: szerencsés helyzetben vannak, hiszen az alpolgármester a Návay iskola intézményvezetője is, így naprakész információi voltak, de emellett új megoldásokat is kellett találniuk. Hangsúlyozta: „a pedagógusok nagyon sok munkát végeztek és nagyon nagy dicséret illeti őket, maximálisan felértékelődik a munkájuk”, de a szülők munkájára is rámutatott.

A digitális oktatás megvalósításában a Csongrád Megyei Önkormányzat is segítette a települést, hiszen öt számítógépet hoztak Földeákra, amelynek köszönhetően a családok könnyebben tudják megoldani a gyermekek számára a tanulást. Az internetellátásban ebben az időszakra pedig az önkormányzat segít, amit biztosít ezen öt család részére. Ezt megelőzően papíralapon juttatták el számukra a tanulnivalót, így lemaradásra nem lehetett ok.

A beszélgetés során szóba került a művelődési ház és a könyvtár bezárása és az ügyfélfogadás korlátozására, a kérelmek eljuttatása például a folyosón gyűjtőládákba történik. Hajnal Gábor továbbá aláhúzta: az élet nem áll le sokszor, így vannak halasztást nem tűrő esetek is, házasságkötést is tartottak már, korlátozott létszámban.

A beszélgetés végén a települést érintő fejlesztések kerültek fókuszba, így többek között az útépítés is, amely 23 millió forintból valósulhat meg, illetve a hivatal energetikai felújítása is, akárcsak a sportcsarnok ügye, amely kapcsán reményét fejezte ki a polgármester, hogy nem akadályozza a koronavírus.

 

 

Borítókép: illusztráció