Hírek Térség Top

Online és facebookos ülést is tartottak a Makó térségi kistelepüléseken

Maroslelén online, míg Pitvaroson zárt facebookos testületi ülést tartottak, Kiszomboron a megfelelő védintézkedések mellett ülés helyett tájékoztatót hallgattak meg a képviselő-testület tagjai. Makón pedig a városháza helyett az Erdei Sportcsarnokban ültek legutóbb össze a képviselők, akik közül volt aki maszkot, akadt aki kesztyűt is viselt. A kistelepülések polgármesterei maguk hozhatnak döntéseket, de előtte kikérik testületeik tagjai véleményét. A kép illusztráció.

A makói járás kistelepülésein változatos módon tartják a kapcsolatot egymással a polgármesterek és települési képviselők. Jellemzően a legtöbb testület a koronavírus vészhelyzet miatt már nem tartott ülést, illetve ha már kiküldték az azt összehívó meghívót és a tárgyalandó anyagokat, akkor lemondták az ülés megtartását. A vészhelyzet idején a vonatkozó jogszabály szerint a legfontosabb kérdésekben a polgármester maga is dönthet. Igaz a legtöbben online vagy telefonon konzultálnak a testület tagjaival.

Királyhegyesen egyelőre nem ül össze a testület, a szükséges döntéséket a polgármester hozza meg – tudtuk meg Horváth Lajos polgármestertől. De elmaradt az ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri és pitvarosi képviselő-testületek közös, a csanádalberti községházára összehívott ülése is. Mint ismert, a négy testület közösen működteti a Csanádalberti Közös Önkormányzati Hivatal, ezért szoktak együtt is üléseket tartani.

Pitvaroson digitálisan tartotta legutóbbi ülést a helyi testület. – A helyi képviselő-testület tagjaival zárt Facebook csoportban tartom a kapcsolatot – árulta el Radó Tibor polgármester. – Az egyik képviselő az unokáinál ragadt a Balaton felvidéken. Mondta is, hogy ő ilyen körülmények között nem utazik. Eredetileg Amerikába készült a lányához, de most oda sem mehet. Így szépen elvan az unokáival. A pitvarosi képviselők közt van pedagógus, aki otthonról tanít, de az alpolgármesterem buszsofőr, aki fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek. Mondta is, hogy nem szívesen jönne be a községházára egy zárt közösségbe. Ezért digitálisan oldunk meg minden kommunikációt. Természetesen mindenről tájékoztatom a képviselőket, kikérem a véleményüket, attól függetlenül, hogy a jelenlegi helyzetben polgármesterként jogom van bizonyos kérdésekben magam dönteni. Persze ezekért a felelősség is az enyém lenne.

Maroslele történetének első online testületi ülését tartották meg március 26-án, Schultz János alpolgármester segítségével. A képviselők anélkül foglalkoztak a napirendi pontokkal és szavaztak róluk, hogy személyesen is összeültek volna a községházán.

Nagylakon és Apátfalván eredetileg hétfőre terveztek testületi ülést, ám végül ezeket már nem tarthatták meg.

A kiszombori képviselők tagjai a kedd délelőtt 9-re összehívott ülés előtt tudták csak meg, hogy az elmarad. Mint azt a polgármesteri jogkörben eljáró Szirbik Imre alpolgármestertől megtudtuk, tartottak azonban egy megbeszélés a községháza a testületi üléseknek is hely adó tanácskozó termében. – Az előírásnak megfelelően a teremben széthúzták az asztalokat a megfelelő védőtávolság kialakítása érdekében, s nem hivatalos testületi ülést tartottunk, hanem tájékoztató volt hat képviselő jelenlétében – mondta. Szirbik Imre hangsúlyozta, bár saját hatáskörben is hozhatna döntéseket, de az egyébként a veszélyhelyzet vége után időközi polgármester választás előtt álló helyzetben fontosnak tartja, hogy a döntések előtt konzultáljon a képviselőkkel.

A makói képviselők még az előző héten azonban személyesen ültek össze, igaz nem a városháza dísztermében, ahogy szokták, és nem érdeklődők jelenlétében. A testület – a város történetében első ízben – az Erdei János Sportcsarnok küzdőterén tartotta ülését. A képviselők egymástól kelló távolságra elkülönített asztaloknál foglaltak helyet. Többen szájmaszkot, de akadt aki védőkesztyűt is viselt, s a veszélyeztetett korban lévő legidősebb városatyák pedig nem is jelentek meg. Az ülésen nem vehettek részt érdeklődők, sőt a sajtó munkatársai sem.