Kiemelt hírek Makó

Makóinfó – Újabb könnyítéseket kapnak az önkormányzati üzletek és pavilonok bérlői

Farkas Éva Erzsébet Facebook élő adásban tájékoztatott a veszélyhelyzettel kapcsolatos makóiakat érintő döntésekről. A következő időszakban hetente lesz egy-egy ilyen Makóinfó.

A polgármester a közösségi oldalán élő adásban továbbra is azt kérte a makóiaktól, aki csak teheti maradjon otthon, tartsa be a korlátozó intézkedéseket, illetve segítse az időseket akár bevásárlással, akár gyógyszer beszerzésben.

Farkas Éva Erzsébet ismertette a korábban meghozott országos intézkedéseket, mint elmondta, a helyi döntéseket is a kormányrendeletek és az operatív törzs ajánlásai alapján hozták meg.

Egyre több idős veszi igénybe az ebéd házhoz szállítást, jelenleg 102 fő, ennek lebonyolításába hamarosan civil segítőket, egyházi önkéntes csoportokat is bevonnak, tájékoztatott a polgármester, hozzátéve, hogy alapvető élelmiszerek és gyógyszer beszerzésére is van lehetőség a makói ENI-n keresztül az időseknek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának útmutatása alapján az óvodai jelentkezések online formában történnek majd, erre április 6-tól lesz lehetőség, papír alapon ezt az Erdélyi püspök utcai óvodán keresztül lehet majd megtenni.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg bezárt önkormányzati intézményekben ugyan csökkentett formában, de jelenleg is folyik munka, karbantartások, teljeskörű fertőtlenítések, leltározások zajlanak a legtöbb helyen.

 

 

 

A nemrég hozott kormányrendelet szerint a képviselő testület feladat és hatáskörét a polgármester gyakorolja a településeken, nem lehet összehívni testületi és bizottsági ülést sem, mondta el Farkas Éva Erzsébet, ám a képviselőkkel továbbra is rendszeresen egyeztetnek a döntések előtt.

Március 25-én hoztak intézkedést közösen április 1-től június 30-ig a piaci helypénzek 30 százalékos, a pavilonok 50 százalékos és a nem lakáscélú önkormányzati ingatlanok 50 százalékos bérleti díj csökkentéséről, utóbbi kettő esetében a képviselők egyetértésével további könnyítésekről döntött a polgármester. Eszerint ezeknél

a bérleti díj 100 százalékát elengedik abban az esetben, ha az üzlet bezár, és a bérlő igazolja, hogy nem küld el alkalmazottat.

Módosult a Makói Gyógyfürdő Zrt. alapszabálya is, amely szerint a társaságot jogosult képviselni Gergely Gábor igazgató mellett Juhászné Rácz Zita és Dr. Nagy Jenő közül bármely két személy együttesen.

Az önkormányzati cégekből létrehozandó zártkörű részvénytársasággal kapcsolatosan Farkas Éva Erzsébet elmondta, elkészült az alapszabály, az új cég 2020 június 1-től kezdheti meg működését 74 millió forint alaptőkével. A most önálló önkormányzati cégek ezen belül divízió formájában fognak működni.