Hírek Kék hírek Térség

Tíz illegális határátlépőt próbált meg Ausztriába csempészni

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a horvát férfival szemben, aki tavaly októberben tíz, magát afgán nemzetiségűnek valló személyt próbált Nyugat-Európába csempészni. A kép illusztráció, fotó: police.hu

A vádirat szerint a férfi ismeretlen személyekkel állapodott meg abban, hogy a román-magyar határtérségből illegális határátlépőket szállít Ausztriába. A megállapodásnak megfelelően a férfi 2019. október 6-ról 7-re virradóra Deszk külterületre hajtott, ahol a 43-as számú főúton az általa vezetett autóba felvett az erdőből előbújó 10, magát afgán nemzetiségűnek valló személyt.

Az afgánokat ismeretlen embercsempészek – úgynevezett sétáltatók – segítségével Szerbiából a hármashatárt megkerülve előbb Romániába, majd onnan a zöldhatáron át illegálisan Magyarország területére lépve Deszk külterületére csempészték, ahol vádlott megérkezéséig az erdőben bújtatták el. Az afgánok a Magyarország területére történő jogszerű belépés és tartózkodás feltételeivel nem rendelkeztek.

Miután a vádlott az illegális határátlépőket az autójába felvette, Szeged irányába indult, de a városban a rendőrök igazoltatták, majd előállították és őrizetbe vették. A vádlottal szemben az ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.