Belföld Hírek

Operatív Törzs: mindenhol rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások

Az idősek számára a 9-12 órai vásárlási idősáv egy végszükséglet, ha máshogy nem tudja megoldani ezeket. De kéri a családtagokat, hogy segítsenek, vagy az idősebbek forduljanak az önkormányzatokhoz – hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője kezdte a sajtótájékoztatót. Az egyik nagyon fontos döntés, hogy a kormány rendelete értelmében kórházparancsnokok kezdik meg munkájukat hétfőtől. Orvosszakmai döntéseket nem hozhatnak, feladatuk a készletgazdálkozás irányítása, a járványügyi előírások betartatása, illetve a kórházi dolgozók terheinek csökkentése.

A kijárási korlátozás lehetőséget teremt, hogy a saját és hozzátartozói ellátást megoldja, szabadidős tevékenységre is teret ad, de nem a megszokott módon. Kiemelten fontos a csoportosulás kerülése és a megfelelő, minimum másfél méteres távolság tartása. A teher- és személygépjárművek rendben át tudnak haladni a határokon Lakatos Tibor beszámolója szerint.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a két beteg, akik szombat óta meghaltak a koronavírussal összefüggésben, 86 és 90 éves voltak, egyéb krónikus betegségben is szenvedtek. A koronavírus hozzájárulhatott a halálukhoz, de az alapbetegségük miatt már gyenge egészségügyi állapotban voltak.

Várhatóan sok új megfertőződést fognak detektálni. A kontaktkutatás továbbra is zajlik, a laboratóriumi vizsgálatok száma is növekszik, a 7 labor éjjel-nappal működik. Akik az elkövetkezendő időben pozitívvá válnak, valószínűleg enyhe tüneteket fognak produkálni. A megbetegedettek 80 százaléka enyhe tünetekkel rendelkezik, de az idősebbeknél és krónikus betegeknél súlyosabban zajlik a betegség.

A leggyakoribb tüneteket között van az influenzához hasonlóan a láz, a szárazköhögés, a fáradékonyság, csak ritkán lehet váladékképződéssel járó köhögés, de előfordulhat izom és ízületi fájdalom, ritkábban pedig bélrendszeri panaszok is.

 

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 29., vasárnap

 

A súlyos betegek részére kijelölt kórházak és intézmények állnak rendelkezésre, minden infektológiai osztály fogadja őket. Mindenhol rendelkezésre állnak a szükséges kapacitások, az ágyak, a gyógyszerek, az orvosok, mondta a tisztifőorvos.

Enyhe tünetek esetén nem szükséges intézménybe vonulnia a betegeknek, de kötelezően otthon kell maradnia, a családtagjaitól elkülönítve. El kell kerülni minden érintkezési lehetőséget, a másfél méteres távolság megtartásával.

Az idősekben számára a 9-12 órai vásárlási idősáv egy végszükséglet, ha máshogy nem tudja megoldani ezeket. De kéri a családtagokat, hogy segítsenek, vagy az idősebbek forduljanak az önkormányzatokhoz. A vírus nem kímél senkit, a fiatalokat is ugyanúgy megfertőz, ezért kell kerülni a kontaktusokat.

Magyarország a WHO-tól kapott olyan információkat, hogy nagy a baj. Decemberben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ még nem értékelte a kontinensre veszélyesnek ezt a járványt. A WHO viszont az egész világra ad ki értékeléseket, ezért Magyarország már január végén, ennek az értékelésnek a kiadása után közvetlenül intézkedésekről döntött.