Kiemelt hírek Makó

Több, a vállalkozókat segítő intézkedést is hozott a makói önkormányzat

Farkas Éva Erzsébet a Rádió7-ben beszélt arról, hogy helypénzek, bérlemények díjának három hónapos csökkentésével összesen mintegy 22 millió forinttal segíti a kieső bevételek miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat, termelőket a város.

A piaci helypénzek és pavilonok, valamint a nem lakáscélú bérlemények díjának csökkentésével próbálja segíteni a makói önkormányzat a jelentős forgalomkieséssel küzdő vállalkozásokat, mondta el Farkas Éva Erzsébet a Rádió7 műsorában.

Erről a képviselő testület döntött, a tegnapi testületi ülésen, a 30-50 százalékos mérséklések az önkormányzatnak összesen mintegy 22 millió forint bevétel kiesést jelent, ám a vállalkozások a járvány miatti veszélyhelyzetben gyakorlatilag a túlélésükért küzdenek, ezért támogatja őket a lépéssel a városvezetés, hangsúlyozta a polgármester.

A talajterhelési díjjal kapcsolatosan pedig arról született döntés, hogy a közcsatornára nem kötött díjakat elengedik az idei évre, ez 580 háztartást érint, mintegy 72 millió forint értékben.

Az ülésen arról is szó volt, hogy a járvány miatt ideiglenesen szünetel majd a makói kórház szülészet-nőgyógyászat fekvőbeteg ellátás, ám ez nem érinti a járóbetegellátást, terhesgondozást, tanácsadást sem, ezek tovább zajlanak.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, a három szegedi rezidenst az osztályról, visszairányították az ottani feladatellátásra, a két 65 év feletti orvos a védelmük miatt nem tudja ellátani a feladatát, egy szülész-nőgyógyásznak pedig a hónap végén telik le az önkéntes karanténja, így pedig nem lehetett biztosítani a szakellátást.

A képviselő testület ezt tudomásul vette, ám elfogadott egy olyan határozatot, miszerint a járványveszély elmúltával hangsúlyozottan azt kérik, a kórház a korábbi formában biztosítsa az ellátást továbbra is.

Emellett pályázatot írtak ki a makóiak által leginkább inkubátorház néven ismert ingatlan értékesítésére. Ez lényegében 2016 óta kihasználatlan, most 50,4 millió forint +ÁFA áron szeretnék értékesíteni, erre április 14-ig lehet benyújtani ajánlatot.

Arról is döntöttek, hogy az óvodai beiratkozásokat mind a négy önkormányzati intézményben elektronikus formában bonyolítják le, de a jelentkezési lapok papír alapon is elérhetőek lesznek az Erdélyi püspök utcai székhelyintézményben. A beiratkozás idén április 20-22 közé esik.

A műsorban Tóthné Balázs Andrea az önkormányzat által, elsősorban az idősek számára indított tartós élelmiszergyűjtésről is beszélt, mint elmondta az elmúlt héten jellemzően liszt, cukor, olaj, rizs, tészta, tartós tej, keksz érkezett hozzájuk.

A makói ENI vezetője hozzátette: ezeket szociális segítők, tanyagondnok, családsegítők viszik majd ki, jövő héttől pedig a jelentkezett önkéntesek segítségét is várják már, akik természetesen maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt is kapnak majd.