Hírek Térség Top

Ötvenmillióból szépülhet meg a pitvarosi templombelső

Három, összesen 47 millió, 603 ezer 319 forint értékű pályázatból immár belülről is teljesen megújulhat a pitvarosi Nagyboldogasszony Katolikus Templom, mely még napelemes fűtés is kap. A munkálatok egyelőre két ok miatt nem kezdődtek meg.

Egyelőre még stagnál az idén 70 esztendős Nagyboldogasszony Katolikus Templom felújítása, ugyanis jelenleg is átnézik a munkálatokkal kapcsolatos pályázatokat. Isten háza kívülről 2013-ben már megszépült, de odabenn legutóbb bő harminc esztendeje végeztek munkálatokat.

– A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó szertartásokat eredetileg úgy volt, hogy átvisszük Csanádalbertire, de nem tesszük meg. Bár a pitvarosi templom, mint az ünnep helyszíne a rendelkezésükre állna, azonban a járvány miatt nem lehet miséket tartani. De a jelenlegi koronavírus vészhelyzetben egyébként sem kezdünk bele a felújítási munkálatokba – mondta Kasuba Róbert plébános.

A három részletben elnyert mintegy ötvenmillió forintból kicserélik a tetőhéjazatot, korszerűsítik a fűtést. Az utóbbi azért is érdekes, mert a jelenlegi, meglehetősen drágán működtethető fűtés olyan rendkívüli zajjal jár, hogy a misék idejére az teljesen le is kell kapcsolniuk, különben semmi sem lehetne tőle hallani. Ezért eddig úgy használták, hogy a szentmisék előtt 15-16 fokra felfűtötték a templomot, majd a szertartás idejére a fűtést teljesen le is állították.

– A jelenlegi hőlégbefújásos, gázolajos kazán már meglehetősen korszerűtlen, így azt, a tervek szerint, a templomtetőre szerelt napelemekkel működtetett hőszivattyúsra cseréltetjük. Így nyáron légkondicionálni is lehet majd Isten házát. De a majdani munkálatok során vízmentesítik a falakat, kicserélik a villamoshálózatot, újrafestik a falakat és kicseréli a padlóburkolatát, így a templomhajó burkolata olyan lesz majd, mint a szentélyé. Azaz a templom belső generálfelújításon esik át, hogy az eredeti tervek szerint a munkálatok az augusztus 10-ére tervezett búcsú előtt befejeződjenek – sorolta a teendőket a plébános.

A templom belső felújítását három nyertes, mintegy 50 millió forint értékű pályázat teszi lehetővé. A munkálatok Emberi Erőforrás Minisztérium két támogatásával, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatával valósulhatnak meg.