Hírek

Egyre többen szegik meg a karantén szabályait, ami nagyon veszélyes

Kilencre emelkedett a koronavírus-fertőzésben meghaltak száma Magyarországon – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. A vírus bárhol jelen van az országban, és jóval nagyobb a fertőzöttek száma, mint a tüneteket mutatóké – mondta Müller Cecília, amelyről az Origo számolt be.

Egyre többen szegik meg a koronavírus elleni védekezés keretében hozott intézkedéseket – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor hozzátette: 4207-en vannak hatósági házi karanténban.Esetükben már 177 szabálytalanságot állapítottak meg. 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Kiemelte: a hatósági intézkedéseket azért hozták, mert a fertőzésnek kitettek – akik például külföldön jártak – hordozók lehetnek. Ők más embereket is megfertőzhetnek, esetleg olyanokat is, akiknél ez halállal járhat – hangsúlyozta. Közölte azt is, hogy egyre több csaló próbál hasznot húzni a járványból. Rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt is többször kellett intézkedni a rendőröknek –ismertette Lakatos Tibor.

Lakatos Tibor beszámolt arról is, hogy 15 ezer forintra fog emelkedni a PIN-kód nélküli érintéses fizetés lehetősége a pénztáraknál, ezzel is szeretnék csökkenteni a felesleges kontaktusok számát.

Jelentős mennyiségű eszköz érkezett Kínából

Kedd reggel leszállt az a gép, amely több mint hárommillió maszkot, százezer tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott át Kínából – tájékoztatott  Lakatos Tibor. Az utánpótlása ezeknek az eszközöknek részint folyamatos. Másrészt az új eszközök beszerzése is biztosított ahhoz hogy megóvjuk embertársaink életét – hangsúlyozta.

Ennek az intézkedésnek a kapcsán, a tegnapi napon elkezdett kiszállítás ma reggel négy órára befejeződött, a kórházak dolgozói és a rendőrségi alkalmazottak megfeszített munkával eljuttatták azokat a védőeszközöket a kórházakba, amelyeket mostantól az intenzív osztályokon dolgozó összes kórházi alkalmazott viselni fog.

Egyre több csaló próbál meg hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, pénzt próbáltak kicsikarni az állampolgároktól, kiemelten az idősektől: ezügyben 14 eljárás indult meg. Lakatos Tibor arra is kitért, megjelentek Magyar Közlönyben azok a rendeletek, amelyek az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági intézkedéseket tartalmazzák. A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket. És területi szinten koordinálják a feladatokat – tudatta.

Újabb halálos áldozatot követelt a vírus

Az operatív törzs a sajtótájékoztatón Müller Cecília elmondta, hogy újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 187-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Immáron 9 főre emelkedett az elhunytak száma. A kilencedik áldozat egy fiatalabb hölgy, aki számos krónikus megbetegedésben szenvedett.

A vírus bárhol jelen van az országban és jóval nagyobb a fertőzöttek száma, mint a tüneteket mutatóké – emelte ki a tisztifőorvos. Müller Cecília köszönetet mondott azoknak, akik önkéntes házi karanténban vonultak.

 

 

Forrás: Origo | Borítókép: Facebook / Magyarország Kormánya