Belföld Hírek

Különböző forgatókönyvek vannak az érettségi lebonyolítására

A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, de erről még korai beszélni – mondta az InfoRádiónak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, számolt be róla a Magyar Hírlap.

A politikus minden érettségizőnek azt tanácsolta, most a felkészülésre fókuszáljon. Úgy látja, gyorsan átállt a digitális munkarendre a magyar oktatás, az eddigi tapasztalatok szerint jól működik a rendszer. „Szerintem jó választ találtunk, és jó irányba indultunk, amikor ezt kezdeményezte a kormány – fogalmazott Maruzsa Zoltán, aki úgy látja, „egyáltalán nem vállalkoztak lehetetlenre”.

A digitális tankönyvek szeptemberre történő „élesítését” is előre hozták, eddig ez is jól vizsgázik, véli az államtitkár. Úgy látja, a kényszer szülte megoldás szemléletváltáshoz vezethet a magyar oktatásban. „Ilyen radikális módszertani változtatást egyébként soha, senki, semmilyen módon nem tudott vagy mert volna bevezetni” – jegyezte meg. Kitért arra is, vannak települések, ahol a tananyagot postázzák. Azoknak pedig, akik igénylik, továbbra is biztosítják a gyermekfelügyeletet kis csoportban.

Mivel már lezajlottak a középiskolai felvételi írásbeli és szóbeli vizsgák, ebben nem okoz fennakadást a koronavírus. A beiratkozás módja vagy ideje azonban változhat, akár június elejére is eltolódhat. Dolgoznak az érettségi lebonyolításának különböző forgatókönyvein, ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve, a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind egyéb megoldások – mondta. Közölte azt is, a módosított Nemzeti alaptanterv bevezetését nem halasztják el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a tárca támogatásával a szakképzési centrumok rendkívüli informatikai eszközbeszerzéseket indíthatnak, a most kidolgozott eljárásrendekben megjelelő jó gyakorlatok megosztása pedig hasznos példákkal szolgálhat minden szakképzési centrum számára.