Kiemelt hírek Térség

Újra akcióban a csanádpalotai Chuck Norris

Számos valótlanságot tartalmaz a Csanádpalotai Önkormányzat hivatalos oldalára feltöltött csapadékelvezető rendszerrel és szivattyúkkal kapcsolatos közlése. – derül ki a SAPI-VILL Bt. portálunkhoz eljuttatott dokumentumaiból. Debreczeni István ismét lábon lőtte magát, ez már nagyon sokba kerülhet a településnek.

Lényegében vészhelyzetet hárított el a csanádpalotai polgármester „szakértői” csapatával, legalábbis ezt sugallja az önkormányzat közösségi oldalára feltöltött, már-már kádári kommunikációs propaganda. Az elmúlt napokban igyekeztünk utánajárni annak, hogy mi is történhetett a valóságban, természetesen nem lepődtünk meg, amikor kiderült Debreczeni István újra az orruknál fogva próbálja vezetni a lakosokat, miközben az általa elrendelt „intézkedések” könnyen lehet, hogy rendkívül nagy bajt okoznak.

Az egy dolog, hogy a posztot elolvasva tovább tartott megfejteni, hogy vajon egyes mondatoknál „mire gondolt a költő?”, mint kideríteni a valóságot, ezt már megszoktuk. Sok nagy szakértő van már az önkormányzatnál, de nyelvtan tanárra úgy látszik nem futja… A polgármester kényszeres önsztárolása azonban a valótlan állítások tömegével együtt súlyos következményekkel járhat.

 

 

 

Szeretnénk nyomatékosan felhívni a csanádpalotaiak figyelmét, hogy minden egyes olyan akció, amely bírósági perek nyomán kártérítésekre, büntetésekre, több tízmilliós pályázati pénzek visszafizetésére kötelezi az önkormányzatot, a helyi adófizetők pénzéből, közpénzből fog megtörténni! És ebben gyakorlatilag ugyanakkora felelőssége van a képviselő testületnek, amelyik ezt eltűri. Ezen nincs mit szépíteni!

De lássuk, mi történt valójában a mostani esetben:

Az események megértéséhez fontos tudni, hogy mind a csapadékvízelvezető csatornák, mind a szivattyú rendszeres, és ami a legfontosabb szakszerű karbantartást igényelnek. Ez pedig információink szerint az utóbbi hónapokban nem történt meg.

Erről a portálunkhoz is eljuttatott karbantartási és kezelési utasítás teljesen egyértelműen fogalmaz:

„a megépült csapadékvíz árkokat és azok padkáit, valamint az átemelő szivattyúkat a rendeltetésszerű működés biztosítása érdekében, rendszeresen, legalább havonta ellenőrizni és karbantartani szükséges.”

Ezzel tehát az önkormányzatnak is pontosan tisztában kellett lennie. Márpedig a probléma eredője ennek hiánya volt. Az önkormányzat volt olyan kedves, hogy feltöltötték a hivatalos oldalra az éppen kiemelt szivattyú képét, ami a karbantartás teljes hiányát tökéletesen ábrázolja.

 

(A képek forrása Csanádpalota Önkormányzat hivatalos oldala!)

 

Nos, kérjük tegye fel a kezét, aki szerint a képen látható, éppen kiemelt szivattyú látványa rendszeres karbantartásról árulkodik, amely egyébként az önkormányzat feladata lett volna, csakúgy, mint az útpadkák, árkok és átereszek esetében.

Az átemelő szivattyúk rendszeres tisztítása szükséges. Havonta ki kell emelni az aknából, majd külsőleg meg kell tisztítani! Visszahelyezéskor szükséges forgatási próbát is végezni. A szivattyúkat és azok PLC vezérlését kizárólag arra szakosodott, igazolhatóan képesítéssel rendelkező személy tarthatja karban és üzemeltetheti. A karbantartás elmulasztása az átemelő szivattyúk és a teljes csapadékvíz elvezető rendszer nem rendeltetésszerű használatból adódó károsodását okozhatja! – áll kristálytisztán az utasításban.

Az alábbi videó szintén a Csanádpalotán fennálló állapotokat mutatja:

 

Teljesen egyértelmű ez alapján is, hogy a csatornában felhalmozódott szemét, akár az átereszek eldugulását okozva jelentősen csökkenti a rendszer hatásfokát, elősegítve a kialakult problémát.

És akkor most tennénk fel első körben a költői kérdést: kinek a felelőssége volt a kialakult helyzet?

Ám ez még csak a kezdet. Miközben Debreczeni István teljes erővel a SAPI-VILL Bt.-re keni a felelősséget, szintén valótlan állítás, hogy a vállalkozó „pénteken első körben került felhívásra, hogy veszélyhelyzetet hárítsa el”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a cég számára hivatalos, írásos megkeresés (ami kötelező lenne) az önkormányzat részéről a mai napig nem történt. Telefonos egyeztetés azonban már múlt hét csütörtökön is volt, amely után az ügyvezető kiment a helyszínre, és egyértelműen jelezte: a kialakult probléma helyreállításához annak oka miatt nincs az ő hatáskörükbe tartozó garanciális feladat.

Mészáros István ellenőrizte a szivattyút is, ami akkor működött. Jelezte viszont azt is, hogy a problémát a normális működéshez elengedhetetlenül szükséges csőcsatlakozó elmozdulása okozta, ami a rendszeres karbantartás hiánya miatt következett be. A helyzetről és annak okáról, valamint az elhárításhoz szükséges lépésekről tehát annak ellenére is tájékoztatott, hogy a vele fennálló szerződés értelmében valószínűleg ez még csak nem is lett volna kötelessége.

Ezek után az előzmények után érkezett meg Debreczeni István és „szakértői” csapata pénteken, „elhárítani a vészhelyzetet”, miközben a mai napig nem tudni többek között, hogy:

– mi indokolta a szivattyú kiemelését?

– ki ítélte azt meg, és milyen végzettséggel?

– a „szakértői” csapatban rendelkezik-e egyáltalán valaki az üzemeltetéshez szükséges végzettséggel?

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket feltettük az önkormányzatnak is, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. A most rendelkezésre álló információk szerint ugyanis az a helyzet, hogy egy felelős vezetéssel egyébként is megelőzhető problémát kapkodva, hozzá nem értéssel próbáltak meg kezelni. Ha ez így van, az azért is rendkívül komoly gond, mert ahogyan a SAPI-VILL Bt. portálunkhoz elküldött tájékoztatójából kiderül:

„mentesül a jótállási kötelezettség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. Amennyiben a meghibásodás a nem rendeltetésszerű használat miatt és az előírt karbantartás elmaradása miatt következett be a jótállás-garancia nem érvényesíthető.”

Bármilyen átlagpolgár józan paraszti észt használva is tudja, hogy ha vesz valamit, ami garanciális, majd elkezdi megbuherálni – mert ő bizony ért hozzá – és elcseszi, akkor a garanciának annyi. Aztán lehet verni az asztalt akárhol, csak el fogják hajtani. Jogosan. Könnyen lehet, hogy ez lesz az ügy vége most is.

Szintén valótlan állítás, mely szerint „közbeszerzési eljárás lefolytatását követően Nyergesné Kovács Erzsébet volt polgármester asszony a SAPI-VILL Bt.-t választotta ki” kivitelezőnek, az igazság ezzel szemben az, hogy erről a képviselő testület szavazással döntött, és Debreczeni István bizonyítható módon szintén igennel szavazott (az alábbi linken a testületi ülés videófelvétele látható, a téma tárgyalás 2 óra 15 körül kezdődik).

A legszebb pedig az egészben, hogy a most rendelkezésre álló, hiteles információk szerint a csanádpalotai Chuck Norris egy összességében mintegy 100 millió forint értékű pályázattal szórakozik, az általa említett TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00001 ugyanis tartalmazza a művelődési ház felújítására nyert összeget is. Ha így folytatja tovább, akkor pedig odáig fajulhat a helyzet, hogy ezt az összeget teljes egészében vissza kell fizetni, kamatostól.

Nem máshonnan, mint Csanádpalota költségvetéséből, az adófizetők pénzéből.

Összegezve az általunk kiderített, hiteles információkat tehát kijelenthető: ha a vészhelyzet elhárítása az adott időben elkerülhetetlen intézkedéseket követelt is, az előzmények tekintetében „hathatós” felelőssége van ebben a Debreczeni István vezette önkormányzatnak, ha pedig kiderül, hogy mindezt ráadásul szakszerűtlen módon is tették, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Mindezek mellett egyébként Debreczeni István a “jól végzett munka után” meg is jutalmazta a “szakértői” csapat résztvevőit. Az alábbi képen az akcióhősök láthatóak, akik tudtukkal, vagy anélkül tevőleg hozzájárultak a jövőbeli következményekhez (a kép forrása szintén Csanádpalota Önkormányzat hivatalos oldala).

 

 

Cikkünk elkészítéshez hatalmas mennyiségű dokumentumot tekintettünk át, ezek közül a terjedelem miatt nem mindet tudjuk közzétenni, ám elektronikus formában rendelkezésünkre állnak. Az alábbiakban viszont közzétesszük a SAPI-VILL Bt., mint kivitelező által portálunkhoz eljuttatott összegző nyilatkozatot. Ebben többek között azt is jelzik, hogy cégük alaptalan rágalmazása miatt jogi útra is terelhetik az ügyet.