Belföld Hírek

Operatív Törzs: az enyhébb tüneteket mutató fertőzöttek otthoni karanténban lehetnek

Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák – hangsúlyozta az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője. Lakatos Tibor azt is elmondta: az eddigi intézkedések betartását is folyamatosan ellenőrzik – írja az Origo.

A lakosság ellátása továbbra is biztosított – jelentette ki a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője. Lakatos Tibor elmondta: reggelre 29 kilométeres sor alakult ki az osztrák oldalon Hegyeshalomnál. A kormányzati és rendészeti egyeztetések nyomán meg tudták indítani a forgalmat. Jelenleg Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, továbbá Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat. Az országon belül a teherforgalom zavartalan – tette hozzá.

Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák – hangsúlyozta. Lakatos Tibor azt is elmondta: az eddigi intézkedések betartását is folyamatosan ellenőrzik.

Eddig hét emberrel szemben szabtak ki 350 ezer forintos bírságot. Vagyis az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van – közölte. Nem tervezi az Operatív Törzs a szabad mozgáshoz való jog szűkítését, így kijárási tilalmat sem, és egyes városrészek lezárása sem indokolt a mostani helyzetben – mondta Lakatos Tibor.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, Európában okozza a legtöbb gondot a járvány. A kínai régióból már hetekkel ezelőtt importáltuk az eseteket, ezért Magyarországon bárhol jelen lehet a vírus. Mindennél fontosabb, hogy lassítsuk a vírus terjedését.

Már ötödik alkalommal módosítottuk az eljárásrendet – mondta Müller Cecília. A járvány sikeres kezeléséhez nem elegendő csak az egészségügyi dolgozóknak és a hatósági szerveknek a segítése. Most kifejezetten a lakosság segítségét kérte az országos tisztifőorvos, mert ha nem tartják be az intézkedéseket, akkor a hatóság nem tud hatékonyan fellépni. Még mindig nagyon sok idős ember van a tömegközlekedési eszközökön. Fogadják meg a tanácsainkat, mert ők a legveszélyeztetettebb helyzetben vannak, ezért ne menjenek ki az utcára – mondta Müller Cecília.

1803 vizsgálat és 58 megbetegedés volt eddig Magyarországon – mondta Müller Cecília. Kijelölték a járványkórházakat is. Egész Európában különböző módon kezelik a járványt. Az időseken túl az országos tisztifőorvos azt mondta, sok fiatal csoportosan sétál. Sokan házibulikat rendeznek, és ezt nem szabad, mert segíti a vírus terjedését – mondta Müller Cecília. Akik külföldről jönnek haza, azok vonuljanak önkéntes karanténba.

Müller Cecília közölte, hogy sokan enyhe tünetekkel rendelkeznek, ezért a házi karantén intézménye ki is bővül. Azok számára adott az egészségügyi rendszer, akik klinikailag súlyos állapotban vannak, egyébként a kötelező házi karantén intézményét sokkal bővebben alkalmazzák.

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy minden nap jelentenek arról, hogy hány lélegeztetőgép van az országban. Sok új lélegeztetőgép érkezett az elmúlt időszakban. Pontosan tudjuk, hogy hol vannak a gépek. Lakosságarányosan jobban állunk, mint az olaszok – tette hozzá.

A teszteléssel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy önmagában egy laboratóriumi vizsgálat nem elégséges ahhoz, hogy megnyugvás keletkezzen. Óránként is lehet vizsgálatot végezni, de az csak az adott állapotra ad információt. Az egyik országban be is szüntetik a tesztelést – mondta az országos tisztifőorvos. Az egészségügyi védőfelszereléseket továbbra is folyamatosan szerzi be az ország, de hiány van ezekből a termékekből. A kínai piac kezd felszabadulni, rengeteget legyártottak – mondta Müller Cecília.