Hírek Térség Top

Magyarcsanádon még a műfüves pálya is bezárt

A személyes helyett a digitális, illetve telefonos ügyintézésre álltak át a makói térséghez tartozó kistelepülések is a koronavírus veszély miatt. Csak a leges-legszükségesebb ügyekben szabad bemenni a községházákra. Magyarcsanádon bezárták a játszóteret, az apátfalvi közös hivatal gyermeket nevelő munkatársai távmunkára álltak át.

Apátfalva – távmunkában a hivatal gyermeket nevelő dolgozói

Mától szünetel az ügyfélfogadás az apátfalvi községházán, de tovább folytatódik a munka azzal, hogy Szekeres Ferenc polgármester elrendelte, hogy az Apátfalvi Közös Hivatal (ide tartozik Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak) gyermeket nevelő munkatársai távmunkában dolgozzanak. Ügyfélfogadást csak rendkívül indokolt esetben tartanak, hétfőnként reggel fél 8 és 4, szerdánként reggel fél 8 és 4, míg csütörtökön és pénteken reggel fél 8 és déli 12 óra között. Ám ennek is előfeltétele a telefonos vagy emailes bejelentkezés. (Tel.: 62-520-630, email: igazgatas@magyarcsanad.hu.)

Csanádpalota – az önkormányzat így segít az időseknek

A csanádpalotai önkormányzat az idősek egészségének megőrzése érdekében vállalja, hogy a napi szükségleteket fedező élelmiszereket, gyógyszereket, illetve higiéniai termékeket – előzetes bejelentés után – házhoz szállítja. Az igényeket a család bármely tagja jelezheti Nappali Klubban, a postával szemben, illetve a 06-62-264-120-as telefonszámon az intézmény dolgozóinál minden nap reggel 7 és este 8 óra között. Este 8 óra, azaz az ügyeleti időszak után a 06-30/813-8664-es számot lehet hívni. Közölni kell az igénylő nevét, címét, elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím) .A gyermekeik felügyeletét ellátó otthonában tartózkodó szülők, illetve nagyszülők igényeit is a fenti számokon és időben lehet jelezni

Az országos vészhelyzet miatt a Kelemen László Művelődési Ház szolgáltatásai – határozatlan ideig – csak alapos kézfertőtlenítés után vehetők igénybe. A fertőtlenítő a bejáratnál található.

Földeák – bezárt a könyvtár és a művelődési ház

Tegnap még úgy volt, hogy a könyvtár és a művelődési ház  ideiglenes hétfőtől-csütörtökig 7.30-16 óra, pénteken 7.30 és 13.30 között lesz nyitva. Csakhogy a tegnap éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében mától mindkettőt be kellett zárni. Az intézményben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak.

A védőnői szolgálatnál és a család- és gyermekjóléti szolgálatnál szünetel a személyes kapcsolattartás, családlátogatásokat csak nagyon indokolt esetben tartanak. Ezen a héten szünetelnek a fizioterápiás kezelések is.

Királyhegyes – rendkívüli intézkedések

Hétfő óta zárva tart a községháza épülete, de a polgármesteri hivatal munkatársai dolgoznak. Horváth Lajos polgármester kéri a helybélieket, hogy hivatalos ügyeket telefonon (62-287-942 vagy 62-287-968) vagy e-mailben (kiralyhegyes6911@gmail.com) intézzék. Amennyiben elengedhetetlen az ügyfelek személyes megjelenése, akkor az épületben egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat.

Hétfő óta egyébként – szintén határozatlan ideig – nem működik a Közösségi Színtér, azaz a művelődési ház, illetve a könyvtár. Az intézményben semmiféle rendezvény, klubfoglalkozás, civil szervezeti foglalkozás nem tartható. Hétfő óta rendkívüli szünet van a Napsugár Bölcsőde és Óvoda helyi tagintézményében. Ha valaki semmilyen módon nem tudja elhelyezni gyermekét, annak számára az intézményben hétköznaponként reggel 7 és délután 4 óra között kiscsoportos gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Az iskolások ebédjét hétköznap délelőtt fél 12 és 12 óra között az iskolából, az óvodásokét hétköznap déli 12 és negyed 1 között az óvodából lehet elvinni, saját ételhordóban. Az ebé iránti igényt telefonon, emailban esetleg személyesen lehet bejelenteni. A polgármester felhívja a figyelmet arra is, hogy a gyerekek felügyelete folyamatosan biztosítva legyen, utcán, játszótéren, közterületen ne tartózkodjanak csellengő gyerekek, s őket NE a nagyszülőkre bízzák.

A községben egyébként továbbra is működik a szociális alapellátás, azaz a házi gondozás, étkeztetés, fokozatos higiéniai előírások betartása, betartatása mellett. A polgármester arra kéri a 65 év felettiek rokonait, ismerőseit, szomszédait, hogy segítsék őket napi ügyeik intézésében.

Magyarcsanád bezárt a játszótér és a műfüves pálya

Farkas János polgármester tegnap bezárta a községi játszóteret, illetve a műfüves focipályát.

Pitvaros – távtanácsokat ad a védőnő

Nem látogatható a pitvarosi egészségház, ahol csak a kötelező státuszvizsgálatokat végzik el, illetve a védőoltásokat adják be a kisgyerekeknek. De ezeket is csak előre leegyeztetett időpontban – tájékoztatta a kisgyermekes szülőket Hősné Anda Éva védődő. A védőnői tanácsadás is egyelőre telefonon, illetve az interneten zajlik. A pitvarosi művelődési házat ma a vonatkozó kormányrendelet értelmében már teljesen bezárták. A gyors változást jellemzi, hogy hétfőn de tegnap még úgy volt, hogy hétköznap reggel 8 és délután 4 óra között nyitva tart, ám a teleházas és könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelekkel a dolgozók az előtérben kommunikálnak. Ez mára túlhaladottá vált.

Agrárkamara – csak a makói iroda működik

Bezárkózott a Nemzeti Agrárkamara is, ami azt jelenti, hogy a Makói Járásban csak a makói Széchenyi tér 7. első emelet 8. szám alatti központi iroda tart nyitva, hétfőtől csütörtökig reggel fél 8 és délután 4, míg pénteken reggel fél 8 és délután fél 2 között. Ám Kovásné Czene Cilla falugazdász arra kéri az ügyfeleit, hogy csak halaszthatatlan ügyekben keressék fel személyesen az irodát.

***

A korábbi, a koronavírus veszély miatt a kisközségekben elrendelt intézkedésekről itt írtunk.