Hírek Térség Top

Száztízmillióból gazdálkodik idén Királyhegyes

110 millió forintos főösszeggel tárgyalta a falu idei költségvetését mai rendkívüli ülésén a királyhegyesi képviselő-testület. A község a tervek szerint az idén is kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, azaz a kiadásait fedezik a bevételek.

Mint azt Horváth Lajos polgármester elmondta, hitelfelvételt nem terveztek az idén sem, az idei legnagyobb községi beruházás az orvosi rendelő, azaz az Egészségház már zajló beruházása lesz, melyre 30 millió forintot nyertek még az előző esztendőben a Magyar Falu Programhoz benyújtott pályázatukkal.

Még januári rendes ülésén döntött a testület az Egészségház felújításának és korszerűsítésének kivitelezőjéről. A képviselő-testület a Makó, Rákóczi utca 33. szám alatti székhelyű Mester-Bau Holding Kft. összesen bruttó 30 millió 150 ezer 4, (azaz nettó 23 millió 740 ezer 161) forintos ajánlatát fogadta el, így a cég nyerte meg a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárást. A munkálatok idén január végén elindultak, ütemterv szerint haladnak és a tervek szerint május végére be is fejeződnek.

A királyhegyesi önkormányzat még 2019-ben adta be, sikeresnek bizonyult, s harmincmillió forintot elnyert pályázatát a Magyar Falu Programhoz. Ezzel az 1926-ben épült Egészségház felújításának és korszerűsítésének támogatását célozták meg.

A munkálatok kiterjednek az épület külső és belső nyílászáróinak cseréjére, a teljes homlokzatszigetelésére, nemes vakolattal való bevonására, a vizesblokk, a fűtés és villamos-hálózat felújítására, belső burkolatok cseréjére, akadálymentesítésre.

A belső munkálatok lehetővé vétele érdekében a védőnő és a háziorvos február 19-e óta a szomszédos régi orvosi lakásban fogadja a kisbabákat, szüleiket, illetve a betegeket. A felújítás ideje alatt a háziorvosi rendelés folyamatos marad.

A testület még a februári rendes ülésén arról is hozott határozatot, hogy június 30-ig ingyenesen biztosítja az étkezést a helyi általános iskolában, s módosította az intézményi térítési díjakat is, annak érdekében, hogy a szülőknek ne kelljen megfizetniük a szolgáltató által megemelt összegeket. A testület döntése szerint a község csatlakozott a makói hétvégi sürgősségi fogászati ellátáshoz és 30 ezer forinttal támogatta az alapítvány kérésére a Királyhegyesért Közalapítványt, annak működőképesség megtartása érdekében.

A képviselők arról is határoztak, hogy az önkormányzat egy, a fűnyírógépre szerelhető seprőkefét vásároljon, hogy azzal is söpörjék a község járdáit.