Hírek Térség Top

De miért is ég nappal is a közvilágítás Pitvaroson?

Bár a kistelepülés élen jár a nap- és a megújuló energia felhasználásában, de a közvilágítás nem az ingyen áram miatt maradt nappalra is felkapcsolva! A képen: fényfürdőben a Mezőhegyesi utca.

Meglepődve tapasztalhatták a pitvarosi az utcára lépve, hogy hajnalban nem kapcsolták ki a közvilágítást, sőt az egész nap égve maradt. Volt, aki felháborodott üzenetet küldött munkatársunknak, hogy ez milyen pazarlás, s mennyi pénze elfolyik így a községnek, pedig a forintokat más célra is fel lehetne használni.

– A Nemzeti Közművek Zrt. Áramszolgáltató szakemberei kezdték meg a csoportos közvilágítási lámpatest cseréjét. A főutcán három esztendeje ledes világítás működik s ráadásul azokra még a garanciális időszak vonatkozik, így azokhoz nem kellett nyúlniuk,. De a mellékutcákban lévő közvilágítás égőit olyan régen cserélték ki, hogy a tervezett élettartamuk vége felé azok sorban mentek tönkre. A szolgáltató ezen esetekben úgy szokott dönteni, hogy nem egyesével cserélgeti a kiégett égőket, hanem valamennyit újra cseréli, így ugyanis nem kell minden egyes rossz égőhöz kivonulniuk. Ami az utóbbi esetben sokkal magasabb költségbe kerülne nekik – mondta érdeklődésünkre Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

A község mellékutcáin sem a sárga színt fényt adó nátriumgőzös lámpák, hanem fehér színt adó energiatakarékos izzók biztosítják a világosságot éjszakánként, most ezeket cserélik. Mégpedig az összeset, ami körülbelül kétszáz fényforrás cseréjét jelenti. Persze ez napokig is eltart. Annak, hogy nappal is égnek az utcai lámpák, az az oka, hogy az égőcserénél így azonnal kiderül, hogy jó-e az új izzó, illetve van-e áram a lámpatestben.

***

Pitvaros két főutcájába, a Kossuth és a Mezőhegyesi utcákon a megszokott sárga fényű nátriumlámpák helyett tavaly tavasz óta ledes közvilágítás működik. Mégpedig úgy, hogy az önkormányzatnak ez egy fillérjébe sem került és pályáznia sem kellett érte.