Január 13-én a rendőrség felfüggesztette a tavaly novemberi óvodabetörés miatt indított eljárást, így a tettes egyelőre ismeretlen maradt. Apátfalván egyébként tavaly ez, illetve a falunapi garázdaság volt a nagyobb bűncselekmény.

Biztonságosnak, azaz bűncselekmények által nem veszélyeztetettnek minősítette Apátfalva közbiztonságát Palicz András makói rendőrkapitány a legutóbbi apátfalvi testületi ülésre elkészített, a község közbiztonságával foglalkozó jelentésében.

Ebből kiderül, hogy a vagyon elleni bűncselekmények, döntően betöréses lopások döntő része alacsony értékű kárt okozott, igaz ezekhez a bűncselekményekhez a sértettek hanyagsága is hozzájárult. A községben az előző esztendőben is a főként este és éjszaka elkövetett vagyon elleni bűncselekmények domináltak. A rendőrök többször is intézkedtek a vendéglátó helyekben szórakozó, vagy onnan távozó ittas személyekkel szemben. S ezt az idén is megteszik.

Míg tavaly 28 ismertté vált bűncselekmény történt a faluban, addig 2018-ban 35, 2017-ben és 2016-ban 38, míg 2015-ben 39, azaz csökkent a számuk.

Emberölés öt éve szerencsére nem történt, testi sértés tavaly 3 esetben volt, de súlyos testi sértés nem történt. Kiskorú veszélyeztetése miatt 2 eljárás indult, garázdaság miatt is 2 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek, akik 2 garázda miatt is intézkedniük kellett. A 2018-as 9 lopás ellenében tavaly már csak 4 ilyen esetről szereztek tudomást a hatóságok. Két lakásbetörés, egy kifosztás, egy orgazdaság, azaz összesen 14 kiemelt bűncselekmény vált ismertté. 12 esetben ezeket közterületen követték el.

A 28 bűncselekmény közül kettő volt, melyet a kapitány érdemesnek talált kiemelni. Az egyik a július 26-i falunapon történt, amikor is csoportosan elkövetett garázdaság és kifosztás miatt indult büntetőeljárás. A Templom utcán, azaz a faluház előtt felállított sátorban egy személy szóváltásba keveredett több apátfalvi lakossal. Aki megverték és eltulajdonították az óráját és a készpénzét. Ezt a nyomozást a rendőrség lezárta, s az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Makói Járási Ügyészségnek.

Kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette megalapozott gyanújával indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki valamikor november 8-án délután fél 5 és november 11., hajnali 5 óra 50 perc között betörte a Rákóczi utcai óvodaépület egyik ablakát, azon át bemászott az intézménybe, majd onnét óvodai eszközökkel, felszerelési tárgyakkal, élelmiszerrel és készpénzzel távozott. A betörő a bűncselekménnyel összesen 218 ezer 386 forint kárt okozott. Az ügyben megkezdett nyomozást, mivel az elkövető személyét nem sikerült megállapítani, a rendőrség idén január 13-án felfüggesztette.

Így alakultak a tulajdon elleni szabálysértések:

Látható, hogy míg 2018-ban egy lopás történt, addig tavaly 3. A két 2018-as csalást tavaly nem követék újabbak. Rongálás azonban mindkét esztendőben akadt egy-egy. Az elzárással is sújtható szabálysértéseken belül a 4 tulajdon elleni szabálysértés mellett jellemző a településen, hogy olyanon vezetnek autót, akiket eltiltottak a járművezetéstől. Igaz ilyen esetekből is csupán kettő akadt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest