Állati jó programokkal, vidám és ismeretterjesztő feladatokkal vártak ma kicsiket és nagyokat a József Attila Városi Könyvtár és Múzeumban. A Kárpát-medencében március 10-én ünnepelt beporzók napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a rovarvilág, főként a méhek szerepére és fontosságára.

A makói kulturális intézmények első ízben csatlakoztak a kezdeményezéshez és rendeztek játékosan tudományos természetvédelmi napot általános iskolások és óvodások részére. – Idén a múzeumok összefogtak ennek a fontos ügynek az érdekében. Nélkülözhetetlen, hogy a fiatalok megismerjék a rovarokat és rádöbbenjenek, mennyire értékes és hasznos az a munka a természetben, amit végeznek. Hiteles és praktikus tudást akarunk közvetíteni a rendelkezésre álló eszközeinkkel – avatott be Szikszai Zsuzsanna. Az intézményvezető elmondta, saját gyűjteményük tematikus darabjait is kiállították a mai napra, így a vendégek láthatnak régi mézeskalács szaggatókat, díszítőket és ütőfákat, valamint füstölőt, méhviasz olvasztót, méhraj befogó és méhkasokat is.

Makó és térsége régóta kiváló méztermelő vidéknek számít, így a szervezők helyi méhészeket is felkértek, hogy előadásaikkal segítsenek a témát közelebb hozni a gyerekekhez.  Batik Vilmos, Bíró Sándor és Katkó Sándor csatlakozott az eseményhez és vállalták, hogy népszerűsítik a beporzókat. – Az OMME mézes reggeli programmal évek óta népszerűsítjük a mézfogyasztást az iskolákban. Most bemutatjuk az általunk használt eszközöket; hoztunk pörgetőt, kaptárokat, leseprő keféket, fedelező késeket, anyazárkákat, pároztatókat. Megismertetjük a különböző anyagokat is; a propoliszt, virágport, viaszt és a különféle mézeket, amiket majd lehet kóstolni – avatott be Batik Vilmos, aki közel húsz éve méhészkedik. Mint mondja, az állatok szeretete és a nyugalom a leginspirálóbb ebben a szakmában.

A gyerekek számára az informatív állomások mellett lehetőség nyílt kézműveskedni is. Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus számos ötletes barkács feladattal készült; lehetett papír kaptárokat nyomdázni, méhecskés bábot és fejdíszt is készíteni. Ezen kívül ügyességi játékokban és szókereső feladványokban is összemérhették tudásukat a fiatalok, akik szelfizhettek is a múzeumban. – Kisebb koromban féltem egy kicsit a méhektől, de most már nagyon megkedveltem őket. Imádom a mézet, amit napi szinten fogyasztunk otthon. Szerintem jó ez a program, mert sokat tanulhatunk – tudtuk meg Varga Tamás negyedikes diáktól. A nap végén a résztvevők egy beporzók napja borítékban kifestőt, könyvjelzőt és képregény füzetet is hazavihettek.

A könyvtárban a közösségi játékoké volt a főszerep, itt főként ügyességi és memória feladványok várták a kicsiket.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest