Hírek Térség Top

Gázbekötésre vár az új földeáki piac

Zöld utat adott a földeáki képviselő-testület legutóbbi ülésén, hogy egy elektromos földkábelt fektessenek le és külön mérőórát helyezzenek el az új, Szent László téri piac részére. Itt már csak a földgáz bekötése hiányzik.

Nem gördített akadályt a földeáki képviselő-testület legutóbbi ülésén, hogy az NKM Áramhálózati Kft. megbízásából a HAFAKO-VILL Kft. a Szent László tér 17. szám alatti ingatlannál, azaz a piacnál elektromos földkábelt fektessen le, illetve új mérőhelyet létesítsen. Kandeláber is készült, ami megvilágítja majd a belső teret. A piacnál a gázbekötés van hátra. Ha a bérlő beköltöztek, az eddig használt bódékat elbontják, a terepet rendezik és fásítanak. Azt azonban a testület kikötötte, hogy az igénybe vett és esetlegesen felbontott terület eredeti állapotába való visszaállításáért a kivitelező a felelős, fakivágás csak önkormányzati engedéllyel történhet (ez iránti kérelmet a községházára kell benyújtani), s a tulajdonosi hozzájárulás csak 2021. február 24-ig érvényes.

Eredetileg úgy volt, hogy már januártól birtokba vehetik a piacot (ahová beköltözik a lángossütő és a zöldséges) az eladók és a vevők, végül ebből nem lett semmi.

A kivitelező ugyanis a gázbekötés tervét a decemberi ünnepek előtt adta le engedélyeztetésre a szolgáltatónak, ott azzal pedig az év végén már nem foglalkoztak.

A két – fenn említett – üzlethelyiség mellett működik majd itt a férfi, női és mozgáskorlátozott mosdó (melyet eredetileg a szükségesnél kisebbre méreteztek, majd azt kibővítették) és innen érhetők el más kiszolgáló helyiségek is.

A Szent László utca 17. szám alatt lévő piac egyénként összesen 87,13 négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik. A piacon fedett és nem fedett standok szolgálják majd az eladók és a vevők igényeit. A piac területét parkosították, és építettek befelé egy szervizutat is a járműveknek. Az önkormányzat nettó 35 millió 458 ezer forintot nyert az építkezésre. A kiírt közbeszerzési eljáráson a makói Maros Projekt Kft. 38 millió 962 ezer forintos ajánlatával nyerte el a kivitelezési munkálatokat. Erről még június 27-i rendkívüli ülésén döntött a helyi képviselő-testület, mely a két összeg különbségét, azaz a 3 millió forintot önerőként biztosítja a beruházáshoz. A testület a tavaly novemberi ülésén a pótmunkákra, azaz vízóra kialakításokra, utcai térburkolásra és az elektromos hálózat fejlesztésre újabb 1 millió 700 ezer forintot biztosított.