Hírek Makó Programok

Több helyszínen is programokkal készül a Mozaik Múzeumtúra Roadshow

Változatos és színes programokkal várja az érdeklődőket a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum a Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretein belül március 12-én, csütörtökön. A reggeltől estig tartó programsorozathoz a Makói Levéltár is csatlakozott.

Mint Szikszai Zsuzsanna, a makói múzeum igazgatója kiemelte: Makónak mindig is fontos volt a kultúra és a múzeum, és hálásak, hogy Makót beválasztották a roadshowba, amelynek köszönhetően kicsit reflektorfénybe kerül a város és a múzeum is.

Kemecsi Lajos a Mozaik Múzeumtúra kapcsán elmondta: ez egy kiemelten fontos cél érdekében jött létre, hogy a múzeumok tevékenységét népszerűsítse hazánkban és a határokon túli magyar vonatkozású intézmények tevékenységére is felhívja a figyelmet, sok esetben az együttműködéseket hangsúlyozza. Ennek egyik alkalmazási módja a roadshow, melynek keretében kiválasztott intézményekre hívják fel a figyelmet, az ottani eredményekre és az ott végzett munka minőségére.

– Évente négy-hat kimondottan sikeres intézmény kerül egy-egy ilyen roadshow állomásaként megszólításra, az idei évben az első a makói múzeum, és nem véletlenül: évek óta meghatározó a méretéhez, a település jellegéhez, adottságaihoz mérten, kiemelten sikeresnek ítéli a múzeumi szakma és múzeumi világi a makói múzeumban zajló eseményeket, odafigyelnek rá – hangsúlyozta a Néprajzi Múzeum főigazgatója, aki továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy miért is fontos a múzeumokban őrzött hagyományra, a tárgyi kultúrára építő tevékenységét hangsúlyozni. Mint aláhúzta: ez az az időszak, a globális folyamatokat és a lokális eseményeket is figyelembe véve, mikor elengedhetetlenül fontossá válik a helyi értékek, a helyi identitás, a helyben megőrzött és felismert értékteremtő tevékenységnek a hivatott műhelyeként a múzeumok működése.

– Ez az a munka, ez az a vállalás, amit Makón kiválóan folytattak eddig is, és abban bízom, hogy ez így lesz ezután is, ezért is szeretnénk a Mozaik Múzeumtúrával felhívni erre a figyelmet – fogalmazott Kemecsi Lajos, aki továbbá rámutatott: egy kulturális területen a múzeumok sikeressége alapvető.

Makranczi Zsolt felidézte, a program 2014-ben indult, és elsősorban a fiatal korosztályra tekintenek, mint fő célközönségre, hiszen ők lesznek a jövő múzeumlátogatói, így fontos számukra, hogy fiatal korban elérjék őket. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezetője felvázolta: a program több elemből áll: elindítottak egy könyvsorozatot, amely Magyarország és immáron a határon túli magyar vonatkozású múzeumokat mutatja be, továbbá készítettek egy angol nyelvű kiadványt, és egy olyan kiadványt is, amely hazánk négy nagy tavának turisztikai desztinációjának környezetében található kiállítóhelyeket mutatja be. Továbbá egy online matricagyűjtő játékot is megalkottak, amelyeken köszönhetően QR-kódok segítségével gyűjthetik be a matricákat a résztvevők, 12 múzeum meglátogatásával pedig szinteket lehet lépni. Kiemelte továbbá, hogy a program fontos részét képzi a kommunikáció, így a weboldaluk mellett a közösségi médiában is jelen vannak: a Facebook és YouTube mellett immáron az Instagramon is, továbbá a mobilapplikáción nemcsak a matricagyűjtés, hanem más információk is elérhetőek.

A negyedik fontos elem a rendezvények, amelyek sorozatában többek között egy edukációs program is helyet kap, ennek során pedig a múzeumot viszik a diákokhoz, amely nagyon népszerű a tanulók között, továbbá ennek ikonikus része a roadshow is, amely során 21 városba látogattak eddig, ennek keretében pedig arra kérik a szervezőket, hogy – a névből is kiindulva – sok-sok apró program legyen, amelyből összeáll a teljes kép, emellett pedig hogy túrának is helyet adjon a rendezvény, hogy bejárhassák az adott települést is.

Szikszai Zsuzsanna közölte: jövő hét csütörtökön reggel kilenctől egészen este hatig várják a vendégeket, nemcsak a múzeumban, hiszen a levéltár is csatlakozott a programhoz Urbancsok Zsolt főlevéltáros vezetésével, továbbá a SZIGNUM-ba is kitelepülnek délelőtt.

A részletes program:

9.00-12.00 Múzeum az iskolában
6900 Makó, Szent István tér 14-16.

Izgalmas találkozások az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseivel diákoknak – A József Attila Városi Könyvtár szervezésében a Szent István Egyházi Általános Iskolában.

Forradalmi kóstolgató – Hogy is történt? – Pilvax-kör – Versek a padlásról – Forradalmi ételek/ forradalmárok ételei – kirakó, betűrejtvény, párosító, kakukktojás játék, rejtvények és színezők alsósoknak – Ki vagyok én?

Vezeti: Molnár Ildikó és Börcsök Beáta, gyerekkönyvtárosok

9.00-12.00 – Makói Levéltár
6900 Makó, Petőfi park 14.
’48-as sorsok: Damjanich János és Csernovics Emília

A tábornok és fiatal feleségének levelezéséről, rövid házasságának történetéről is hallhatnak a résztvevők, de szó esik a Makóhoz kapcsolódó évekről, amikor is Csernovics Emília a szabadságharc bukása után Földeákra, majd Makóra költözött.
Előadó: Urbancsok Zsolt, főlevéltáros

Szabadtéri foglalkozások Makón

’48-asok nyomában „Rablás a nemzet özvegyénél” – nyomozással egybekötött történelmi séta diákoknak.
9.00-10.30 és 10.30-12.00
Gyülekező a József Attila Múzeum aulájában

Izgalmas nyomozással egybekötött 48-as emlékhelyeket bemutató városi túrára várjuk a középiskolás diákokat.
A történet szerint Damjanich tábornok felesége, Csernovits Emília makói házában rablás történt, a 4 lehetséges gyanúsított közül kell a diákoknak rájönni a valódi tettesre, oly módon, hogy be kell járniuk az előzetesen megkapott térképen jelölt ’48-hoz köthető makói helyszíneket.
A játék ötletgazdája, koordinátora: Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus
Kérjük, hogy a diákok hozzanak magukkal okostelefont!
A játék 4-5 fős csapatokban fog zajlani, a legjobban teljesítő csapatok jutalomban részesülnek!

10.00-12.00 és 15.00-17.00
Kerékpáron a ’48-as hősök nyomán
Közös indulás a József Attila Múzeumtól
A makói evangélikus és katolikus temetőben lévő 48-as hősök sírját kereshetik fel a résztvevők.
Vezeti: Forgó Géza, történész – József Attila Múzeum

József Attila Múzeum
6900 Makó, Megyeház utca 4.

14.00-18.00 folyamatosan
’48-as Kávéház
12 pont nyomtatása stencilgéppel
„Föl-föl vitézek…” – történeti játszóház gyerekeknek, családoknak
Kézműves foglalkozások: kokárda, huszár, csákó, párta készítése
’48-as korabeli ruhák tervezése
Az ünnepi kézműves foglalkozás keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az 1848-as forradalom korának ruhadivatjába, sőt a kreatív fantáziával és kézügyességgel felvértezett vállalkozó kedvűek – korhatár nélkül – maguk is tervezhetnek különböző öltözeteket.

17.00-18.00
1949. március 15. az első évforduló ünnepségei
Az előadás folyamán betekintést nyerhetünk, hogyan ünnepelték a forradalom első évfordulóját Budán és szerte Magyarországon.
Előadó: Dr. Süli Attila, őrnagy és történész- Hadtörténeti Intézet és Múzeum