H. A. V., aki megölte, elásta barátnőjét annak háza udvarán, majd fölé sziklakertet épített, lemondott a tárgyalás jogáról a Szegedi Törvényszék mai előkészítő ülésén, s beismerte tettét. Az ítélet ellen azonban a vádlott és védője fellebbezett. Archív képen: rendőrök exhumálják az áldozatot. Fotó: police.hu

A Szegedi Törvényszék nem jogerősen bűnösnek mondta ki H. V. A. vádlottat emberölés bűntettében, csalás bűntettében és hamis vád bűntettében, ezért – valamint társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt is – a bíróság halmazati büntetésül 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztésbe beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogva tartásban töltött időt.

A ma tartott előkészítő ülésen a vádlott a vádirati tényállást és a bűncselekmény elkövetését, összességében a bűnösségét beismerte és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott. A bíróság ezen nyilatkozatot elfogadta, figyelemmel arra, hogy a vádlott nyilatkozatának természetét és jóváhagyásának következményeit megértette, beszámítási képességének és beismerésének önkéntessége iránt ésszerű kétely nem mutatkozott, a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozata egyértelmű volt és azt az eljárás ügyiratai is alátámasztották.

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott asszony és a sértett nő – egy rövid szünettől eltekintve – évekig párkapcsolatban éltek. Kapcsolatuk során gyakran alakult ki kettejük között konfliktus, mely alkalmanként tettlegességhez, dulakodáshoz vezetett, ennek ellenére 2017. évben már élettársak voltak, és a sértett tulajdonát képező szegedi lakóházban éltek. A vádlott és a sértett 2017. májusában a közös lakóhelyükként szolgáló ingatlanban, a délutáni-esti órákban előzetes szóváltást követően kölcsönös dulakodásba, majd verekedésbe keveredtek, mely során a vádlott a sértettet egy nadrágszíjjal majd a kezével megfojtotta. A nő a sértett holttestét a lakóházból kihúzta a kertbe és az udvarban lévő medence céljára kiásott, mint egy 25-40 cm mélységű üregbe helyezte, majd lepedővel, bambuszdarabokkal és forgáccsal letakarta. Ezt követően a holttestet grillgyújtó folyadékkal leöntötte és meggyújtotta, majd miután a test összeégett, csemperagasztó folyadékkal leöntötte, betemette és a terület fölé sziklakertet emelt.

A vádlott a fentieket követően a sértett egy másik ingatlanában lakó bérlőt tévedésbe ejtett azzal, hogy közölte vele, hogy a sértettnek évekre börtönbe kellett vonulnia, és emiatt szóban meghatalmazta őt a lakás albérleti díjának beszedésére. Az albérlő a vádlott megtévesztő nyilatkozata nyomán, a vádlott részére, tizennégy hónapon keresztül fizette a havi 40 ezer forint albérleti díjat, egészen 2018. júliusáig.

Ezen túlmenően a vádlott a vele szemben megindult eljárás során valótlanul azt állította, hogy egy másik személy a holttest elrejtéséhez neki segítséget nyújtott.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be enyhítés érdekében, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest