A nem kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kötődő juttatások egy részének ideiglenes felfüggesztésével, de elfogadták az idei költségvetést. Ami azonban végtelenül elszomorító, hogy Mucsi Tamás milyen szintű csúsztatásokkal próbál politikai előnyt kovácsolni magának az egyébként sem könnyű helyzetben.

Néhány héttel ezelőtt már lehetett tudni, hogy Makó idei költségvetésének összeállítása elég komoly fejtörést fog okozni, amikor portálunk elsőként hozta nyilvánosságra, hogy az iparűzési adóból mintegy 200 millió forint eshet ki a város kasszájából.

Erre egy felelős városvezetés nyilván próbál felkészülni, azt azonban talán kevesen tudják, a költségvetés összeállítása a sajátosságaiból adódóan úgy működik, hogy azt előre tervezik, vagyis várható kiadások és várható bevételek vannak benne. Ebből is meglehetősen pontosan lehet tervezni, de azt, hogy ez fillérre pontosan így lesz, nincs ember, aki garantálni tudja, sem Makón, sem máshol a világon.

Farkas Éva Erzsébet és több képviselő is a költségvetési vita során számtalan alkalommal elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, az idei költségvetés megalkotásánál is azt vették figyelembe, hogy annak stabilnak, és fenntarthatónak kell lennie. Azzal sem nagyon lehet vitatkozni, hogy a város rengeteget költ olyan támogatásokra, amelyek nem tartoznak a kötelező feladatellátás körébe.

Amikor a legutóbbi testületi ülésen Lázár János a javaslatait megfogalmazta, azt is leszögezte, hogy a lakosság támogatásának céljával maximálisan egyetért, ám a bevételkiesés miatt idén kivételesen, és ami még fontosabb ideiglenesen ezeket szerinte függesszék fel addig, míg biztossá nem válik a várt bevételek beérkezése (és itt most szeretnénk megint visszautalni arra, hogy minden település, minden adott évi költségvetése nagy pontossággal ugyan, de mégiscsak várható bevételekkel számol).

Sem korábban, sem most szó nem volt támogatások megszüntetéséről. Az ideiglenes felfüggesztés is nehéz ügy, de a kettő közel sem ugyanaz. Adott esetben ugyanis még a túlzott óvatosság is jobb, mint a város teljes működésének kockáztatása.

Ezt egy értelmes ember, fel tudja fogni, de mutatunk rá egy egyértelmű példát is: miközben a támogatások kifizetése folyamatos az év elejétől az év végéig, az adóbevételek egy tetemes része például szeptemberig bezárólag kerül a város számlájára. Abban az esetben tehát, ha szeptemberben kiderül, hogy mégsem tartható a várt bevétel, a korábbi folyamatos kifizetések miatt hitel felvételére kényszerülhet a város.

A nem kötelező feladatellátáshoz kapcsolódó támogatások egy részének szeptemberig történő felfüggesztése ennek mindenáron való elkerülését szolgálja és az előkészített beruházások megvalósítását, ezt ennél értelmesebben nem lehet elmagyarázni.

Mucsi Tamás ezzel szemben napok óta azzal riogatja a makóiakat, hogy 2,3 milliárd forintos hiány van a város kasszájában, tudatosan félrevezetve a lakosokat. Mindezt úgy teszi, hogy szándékosan egyetlen sort emel ki rendszeresen a költségvetésből, elhallgatva többek között például a teljes iparűzési adó bevételt, amely a felhalmozási soron van feltüntetve (ahogyan a korábbi években is).

A valóságban ez így néz ki a költségvetésben (17. számú melléklet, 42. oldal):

Működési kiadás: 3.920.825 eFt

Működési bevétel: 1.619.124 eFt

Eddig jutott Mucsi Tamás az értelmezésben, ezen a soron jelennek meg a szociális támogatások, amelyek kifizetése ugye folyamatos az év elejétől az év végéig.

Felhalmozási kiadás: 1.576.837 eFt

Felhalmozási bevétel: 3.878.538 eFt

Ez pedig néhány sorral lejjebb van a táblázatban, az itt megjelenő bevétel egy tetemes része azonban csak az év későbbi részében lesz a város számláján például az adóbefizetési időszakok miatt.

És lássunk csodát, amennyi mínusz van az egyik soron, épp annyi plusz a másikon! Szeretnénk jelezni, hogy mi sem vagyunk a költségvetések szakértői, mégis mindössze néhány perc utánajárással nekünk sikerült kideríteni azt, ami egyébként jogosan foglalkoztatja a makóiakat. A kérdésre pedig a válasz, hogy

bizonyos bevételek a törvényeknek megfelelően más költségvetési soron vannak feltüntetve.

De attól még ott vannak (még akkor is, ha ezek egy része az év későbbi szakaszában érkezik be a kasszába és esetleg nem is fillérre pontosan annyi). Semmi szükség nincs összeesküvés elméletek gyártására, minden kérdésre ott van a válasz a mellékletekben, amelyeket nem soronként(!) hanem összességében kell értelmezni, és ebből rögtön látszik, hogy az összkiadás és bevétel lényegében pontosan ugyanannyi. Nem is lehetne máshogyan, mert amióta a kormány átvállalta a települések adósságát, azóta önkormányzat a törvények szerint nem fogadhat el költségvetést hiánnyal.

Bonyolult és nehezen követhető? Igen. Ilyen egy költségvetés. Ám ettől még nem baj az, ha Mucsi Tamás valamit nem ért. Mondta is, hogy nem olyan jó matekból. Segítséget kérni nem szégyen.

 

A költségvetés pontos számaival, és azzal, mindez mit és hogyan érint a későbbiekben részletesen foglalkozunk, addig is azonban azt javasoljuk a makóiaknak, ne üljenek fel a rosszindulatú hangulatkeltésnek, hanem próbáljanak meg felelősen tájékozódni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest