Hírek

HVG: „Gyurcsány predátor üzemmódba kapcsolt, és élvezi”

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció magához édesgetett két szocialista polgármestert Budapesten, de a DK nem állt le, folyamatosan környékezik meg a kiszemeltjeiket. A kérdés az, hogy tényleg érdeke-e bekebelezni Gyurcsánynak a volt pártját – írja a hvg.hu.

„Ha most megtanuljuk a koalíciót, akkor 2022-ben működni fog” – mondta a Demokratikus Koalíció tisztújító kongresszusán Gyurcsány Ferenc a hétvégén. A koalíciós tanulási folyamat helyett azonban egyelőre a szabad rablás híve a volt miniszterelnök, az utóbbi napokban többen úgy döntöttek, inkább a DK-ban folytatják. Sokan attól tartanak, a folyamat még nem ért a végére.

A DK szívó hatása – bár Gyurcsány azt mindig elmondja, ő politikusokat nem csábít, csak civileket, ugyanakkor a pártja nyitva áll – már közvetlenül a tavalyi önkormányzati választások után jelentkezett, legplasztikusabban Újpesten, ahol előbb Trippon Norbert alpolgármester, majd két képviselő is DK-ra cserélte az MSZP-t.

Idén pedig a győri Momentum egykori elnöke gondolta úgy, a DK-ban tudja a leginkább elképzelni önmagát és a politikai jövőjét.

Már ezekből lehetett sejteni, hogy az ellenzék vezető erejévé váló DK senkit nem hagy az út szélén, ha valaki a többi ellenzéki pártból váltana, megtalálják. A bomba viszont akkor robbant igazán, amikor február végén két MSZP-s budapesti polgármester, a III. kerületet vezető Kiss László és a XVIII. kerület első embere, Szaniszló Sándor bejelentette, a DK-ban folytatja. A két politikus hivatalos indokként azt mondta, programjuk végrehajtásához a DK-tól kaptak megfelelő garanciákat és politikai támogatást.

A leigazolások után mondta azt a hvg.hu-nak egy DK-s elnökségi tag, hogy:

a Feri predátor üzemmódba kapcsolt – és élvezi.

Akik viszont abszolút nem élvezik ezt, azok az MSZP politikusai. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője és Zugló polgármestere egy sajtó háttérbeszélgetésen több újságíró előtt úgy fogalmazott, Gyurcsány pártja „lopakodó rablóháborút folytat Budapesten”. Horváth szerint szó sincs arról, hogy az MSZP háttérbe szorította volna Kisst és Szaniszlót, előbbit az átlépése előtt nem sokkal választották meg a Budapesti Önkormányzati Szövetség társelnökévé, utóbbi pedig a két szocialista vezetésű fővárosi bizottság elnöke. Horváth a beszélgetésen odáig ment, hogy kijelentette, tisztességes emberekkel ilyet nem lehetett volna megtenni, ő a maga részéről a jövőben politikai és emberi értelemben is el fogja kerülni a két átlépett polgármestert. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan a szocialista polgármesterek távozása után pedig örömlányokhoz hasonlította egykori párttársait.

Az átlépésekre is reagálva az MSZP és a Párbeszéd a fővárosi közgyűlésben megkezdte az egyeztetést egy frakciószövetség létrehozásáról (az új helyzettel a DK-é lett a legnagyobb frakció, egy MSZP-P együttműködéssel ez ismét fordulna). Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy minden ellenzéki képviselőre számítanak, és továbbra is minden párttal együtt kívánnak működni, de a szocialistákkal az országgyűlésihez hasonlóan szorosabbra fűznék a kapcsolatot. Horváth a háttérbeszélgetésen a formálódó frakciószövetségről azt mondta, az egy fontos jelzés a többi ellenzéki pártnak is.

Az MSZP politikusai azonban két dologban biztosak: a következő választáson csak összefogva sikerülhet a kormányváltás, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc itt nem áll le. A hvg.hu tud olyan MSZP-s és momentumos polgármesterről, akiket megkörnyékeztek a DK-tól, de nemet mondtak. Időközben kiderült, hogy hétfőn Horváth és Gyurcsány együtt ebédeltek, a 444 fotót is közölt erről, ezt követően a szocialista politikus a portálnak azt mondta, rendszeresen ebédelnek együtt, ennek az egésznek semmi köze az átlépésekhez. Horváth szerint őt az ebéden nem csábította átlépésre Gyurcsány. A párt elnöke a találkozón azt mondta, Kisst és Szaniszlót sem a DK kereste meg, hanem fordítva.

A volt miniszterelnök az ATV egyik műsorában még ennél is tovább ment, ugyanis egyfelől azt állította, hogy ő volt a legjobban meglepve, amikor az átlépő polgármesterek közölték vele szándékukat, másrészt hozzátette, három komplett vidéki MSZP-szervezet átlépése van folyamatban a DK-ba. Gyurcsány azt állította, ő személyesen lassítja ezt a folyamatot, mert az MSZP nincs abban az állapotban, hogy fel tudná dolgozni ezt a veszteséget. Jogilag szocialista szervezetek nem lehetnek DK-sok, legfeljebb a szervezet tagjai dönthetnek így.

A politikai logika azt diktálja, hogy Gyurcsánynak nem érdeke az MSZP megszűnése. És ezt a DK elnöke is tudja.

Az ATV-ben ugyanis ő maga mondta, hogy ha nem lenne MSZP, akkor csalódottságukban többen otthon maradnának 2022-ben és senkire sem szavaznának. „Nem szabad játszani a tűzzel” – mondta.

Mindenesetre az MSZP-nél arra készülnek, hogy a március közepi kongresszus után új harcmodorral fognak politizálni, véget vetnek a mosolypolitika korszakának. Csak azt nem tudni, a Fidesznek vagy a DK-nak üzennek ezzel.

 

Forrás: HVG | Borítókép: archív fotó – MTI Fotó: Rosta Tibor