Hírek Kék hírek Ország-világ Színes Térség Top

Nagylaknál fogják meg a bliccelő külföldieket

Csak legenda, hogy megússzák a külföldi rendszámú autósok az útdíj, illetve az autópályadíj fizetést. Tavaly a nagylaki, illetve az 43-es autópálya határátkelőhelynél több száz millióra büntették a bliccelő autósokat.

Tavaly, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a nagylaki közúti, illetve a Csanádpalota-Nagylak Autópálya határátkelőn összesen 2 ezer 991 esetben rendeltek el úgynevezett ideiglenes biztosítási intézkedést olyan teherautó sofőrök ellen, akik elmulasztották az e-útdíj megfizetését, s összesen 164 millió 714 ezer forint letétbe helyezésére került sor – olvasható Bodor Attila, rendőr alezredes, kirendeltségvezető, az apátfalvi képviselő-testület legutóbbi ülésére készített beszámolójából.

Az említett mellett 4 ezer 354 esetben rögzítették a tehergépjármű üzembentartóinak adatait, egy később megindítandó közigazgatási hatósági eljárás érdekében. Ezekben az ügyekben összesen 258 millió 779 ezer forint értékben szabtak ki bírságot. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen javult az e-útdíj megfizetésének hajlandósága.

A két határátkelőn szerzett tapasztalatok szerint a külföldiek jelentős számban közlekednek lejárt úti okmányokkal, illetve a román állampolgárok azok nélkül kívánják átlépni a határt. Csakhogy Románia még nem a schengeni övezet része, így nekik is kell okmány (jellemzően személyi) a határátlépéshez.

A határrendészet munkatársai kiemelten figyelnek az ittas vezetésre. Tavaly 5 ezer 212 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, s 2 ittas gépjárművezetőt szűrtek ki. A közlekedési szabályok megszegése miatt 224 sofőrnek szabtak ki összesen 6 millió 555 ezer forint bírságot.

Tavaly összesen 86 személyt fogtak el a zöldhatár átlépése miatt, míg a román fél 35-öt a magyar oldalon lévő hőkamerák jelzései alapján.

A határátkelő helyeken a román féllel közösen 319 határsértővel és 38 embercsempésszel szemben jártak el. A határsértők jellemzően a járművek rakterében, vagy a személyautók, illetve az utánfutók kialakított rejtekhelyekein bújnak meg.

A tapasztalatok szerint az illegális migránsok Románia területéről taxival jutnak el az államhatárig, majd azt egyesével csak csoportosan közlekedve gyalogosan próbálják meg átlépni. A Maroson át köszönhetően a Magyar Honvédség igénybe vett csónakjának – tavaly senki sem próbálkozott.