Hírek Térség

Trianon emlékművet állít Kövegy

1 millió 200 ezer forintot már elkülönített rá a helyi képviselő-testület, s hamarosan várják majd a helybéliek adományait. A falugondnokot közel fél évig a polgármester helyettesítette – derült ki a ma esti kövegyi közmeghallgatáson.

Szabó Mihály falugondnokot tavaly június 7-én baleset érte, s januárig táppénzen volt, így a munkáját a helyettese, Galgóczkiné Krobák Mária, a község polgármestere végezte – derült ki a falugondnoki beszámolóból, a ma esti, a faluházban rendezett közmeghallgatáson.

A község a falugondnoki szolgálatot, egy pályázatot követően 2008-ban hozta létre, szociális feladatokkal. Kövegyen csak heti 2 alkalommal rendel orvos, nincs állandó gyógyszertár sem, s messze vannak az egészségügyi intézmények, így a falugondnok feladatai közé tartozik a betegek szakrendelésekre való szállítása, illetve azon receptek kiváltása, melyet a Kövegyre hetente egyszer érkező mozgópatikában nem lehet.

Az igen jól működő falugondnoki szolgálatot, igény szerint, bármely kövegyi igénybe veheti.

Szabó Mihály falugondnok

A megjelent érdeklődőknek Galgóczkiné Krobák Mária az önkormányzat ügyeiről is beszámolt, így arról is, hogy bekötötték a hálózatba a községháza és a könyvtár napelemes rendszerét, így a fűtés is arról üzemel. Az energiamegtakarítás pedig majd a közüzemi számlákon jelentkezik majd. A polgármester felidézte, a tavalyi TOP-os pályázatokat, azaz a családsegítő, a községháza és a könyvtár felújítását. Hozzátette, ezek költségeihez az önkormányzatnak 5 millió forintot kellett hozzátennie, ugyanis a pályázatokat 2016-ban adták be, de azokat 2018-ban bírálták el, s időközben az építőanyagok ára megemelkedett. Tavaly négy pályázatot nyertek a Magyar Falu Programban.

A polgármester azt is elmondta, hogy a falu költségvetését elfogadta a képviselő-testület, s ahogy eddig sem tette, így az idén sem számoltak hitelfelvétellel.

Galgóczkiné Krobák Mária bejelentette, hogy a testület egymillió-kétszázezer forintot különített el, hogy idén június 4-én Trianon emlékművet avasson. A szürke gránitból készülő emlékművön egy fekete táblán ábrázolják majd a diktátum miatt szétszakított Magyarországot. A polgármester hozzátette, hogy hamarosan adománygyűjtést indítanak és bankszámlát is nyitnak erre a célra.