Belföld Hírek

Orbán Viktor: Számítani kell rendszeres támadásokra a magyar határkerítésnél

Számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, arra reagálva, hogy a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem a tengeren, sem a szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket.

A kormányfő hangsúlyozta: meg kell védeni Magyarország határait és a magyar embereket. Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére – mondta.

Orbán Viktor közölte, hogy megkezdődött a témában egy csúcstalálkozó szervezése a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdogan török elnök között, és ezt még a március végi EU-csúcs előtt megtartják.

A délről északi irányba tartó feláramlást történelmi trendnek nevezte – jelezve, hogy Magyarország a szárazföldi útvonal egyik fontos szakasza –, a következő tíz-húsz év kérdésének pedig azt tartja, hogy Törökországtól kezdve ezt a feláramlást hol sikerül megállítani. Megjegyezte, az invázió hullámszerű.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Görögország nem képes, nem tudja, nem akarja megvédeni a határait, így rajta keresztül „áttrappolva” el lehet jutni a Balkánra, ami nekünk sok gondot okoz.

A koronavírus témájában Orbán Viktor azt mondta, „nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is, mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”. Fel kell készülni a védekezésre – hívta fel a figyelmet, úgy fogalmazva: lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarországnak nemzetközileg elismert járványügyi szakemberei vannak, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak meg, a repülőteret pedig különösen is figyelik. Azt kérte az emberektől, működjenek együtt, és ne utazzanak fertőzött területekre, mert egy világméretű járvány kibontakozásának az előestéjén vagyunk.

Kitért arra is: noha igaz lehet, hogy influenzában többen halnak meg ennyi idő alatt, mint koronavírus-megbetegedésben, de az influenzát ismerjük, az ellen tudunk védekezni. Ezért az emberek pánikreakciója nem teljesen indokolatlan, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben – mondta, de kiemelte: bármilyen fontos információ merül fel, azt azonnal megosztják az emberekkel.

A március közepén kezdődő nemzeti konzultációval kapcsolatban Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy a konzultációs levelet olvassa majd el, a kérdőívet töltse ki, és küldje vissza. A konzultáció témája lesz például a börtönbiznisz, a gyöngyöspatai iskolaügy, valamint a börtönből való idő előtti kiengedés ügye – sorolta. Majd utóbbiról jelezte: nemzetközi vitára számít, mert a bírósági igazságszolgáltatási tér nem ér véget az országhatárnál, „részei vagyunk egy nemzetközi igazságszolgáltatási rendszernek is, hogy ez jó vagy sem, ezt most ne vitassuk meg”.

A börtönbizniszről azt mondta: nemzetközi egyezmények tiltják az elítéltek kínzását, ami helyes, a baj ott van, hogy nemzetközi bíróságok olyan értelmezést adtak a kínzásnak, amely ütközik az emberek igazságérzetével. Példaként említette, hogy családokat kiirtó erőszakos bűnözőknek milliókat kellene fizetni, mert arra hivatkoznak, hogy kevés a négyzetméter és nincs rendesen szellőztetve.

Közölte: összesen 12 ezer esetről van szó. „Ez egy biznisz, meg kell állítani” – jelentette ki a kormányfő, aki ebben az ügyben is nemzetközi vitára számít, és azt szeretné, ha Magyarország a legszélesebb egyetértésben vonulna fel.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem az ellenzék a fő politikai ellenfelük, hanem Soros György és az ő világa. Sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek az országra, a kormány munkájára nézve, mint az ellenzék. Hozzáfűzte: Sorosnak korábban három olyan nagyszabású akciója is volt, amellyel ki akarta fosztani az országot.