Március 6-án mutatja be a Nemzeti Színház Wass Albert: Tizenhárom almafa című művéből készült színdarabot Vidnyászky Attila rendezésében. Ez alkalomból ma tizenhárom almafát ültettek az országban. Az egyiket Lázár János országgyűlési képviselő, Kolozsvári Rozália polgármester, Farkas János Magyarcsanád polgármestere és Tóth László színművész Nagylakon.

Az elkerülőút és az állatitató épülete közti területen rendezett ünnepségen Juhász Gyula: Trianon című verse után Kolozsvári Rozália mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, hogy a nagylaki képviselő-testület már tavaly októberi ülésén elhatározta, hogy emlékművet állít a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumnak.

A mintegy ötven érdeklődő előtt elmondta, hogy Szabó Ágnes, a Nemzeti Színház vezérigazgatói megbízott kereste meg az önkormányzatot az almafaültetés ötletével, ahogy tette ezt tizenkét olyan településsel, melyet a békediktátum kettészakított. A tizenhárom almafa egyikét ma délelőtt a Nemzeti Színház kertjében, egyet-egyet Balassagyarmattól Tompáig a határ menti településeken ültették el.

– Örömmel mondtam, igent a felkérésre, hiszen az almafa ültetése szorosan kötődik a képviselő-testület emlékmű állítási szándékához, a méltó emlékezéshez – mondta.

 

Kolozsvári Rozália felidézte, hogy a trianoni békeszerződés következtében két Nagylak jött létre, a régi Románia területén maradt, az új, melyhez az 1905-ben alapított kendergyár is tartozik, 1921 október elsején alakult meg. A békeszerződés következtében a két országot elválasztó vaskerítés a gyár udvarának közepén húzódott, s a munkások határátkelési igazolvánnyal tudtak dolgozni. 1922. február 20-án a magyar-román határmegállapító bizottság végül a lentelepet valamennyi szántóval, a vasútállomással és a vasútvonallal Magyarországnak ítélte, cserébe Mezőhegyesnél ugyanakkora területet kapott Románia. A magyar oldalnak ítélt 2000 holdnyi területen,a vasútállomás környékén 512 lakossal alakult meg az önálló község, mely azonban csak 1925-ben kapott önálló rangot.

Kolozsvári Rozália hangsúlyozta: a múlt már megtörtént, azon már változtatni nem tudunk.

– Nemzetünknek vádaskodás és felmentés nélkül kell szembenéznie a múltunkkal. A tragédiák, a veszteségek ellenére Magyarország ma stabil, demokratikus ország, az Európai Unió megbecsült tagja. Száz év után is az Trianon valódi üzenete, hogy felelősek vagyunk egymásért, minden magyar, minden magyarért. Erkölcsi és politikai kötelességünk, a határon túli nemzeti közösségek támogatása, magyarságuk megőrzésének, nemzeti önazonosságuknak méltó emberi megélése segítése. Tiszteljük őket, hogy a nehézségek ellenére képesek voltak megőrizni a nyelvet, a kultúrát, a hagyományokat, a magyarságukat – emelte ki Nagylak polgármestere.

A nagylaki almafát, melyet Tóth László színművész és Lukácsy György irodalmi munkatárs hozott a községbe, Lázár János országgyűlési képviselő, Kolozsvári Rozália polgármester, Farkas János Magyarcsanád polgármestere és Tóth László színművész közösen ültették el.

Az ünnepség végén a helyi olvasókör ígérte meg, hogy gondozni fogják az emlékfát, s műsort adtak a Búzavirág Népdalkör tagjai.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest