Makó Színes

A jövőnek is üzentek a templomfelújításról

Egy-egy időkapszulát helyezett el ma az egyházközség és a kivitelező csapat vezetője a makói Szent István Király Plébániatemplom hajójának felújított talapzatában. A történelmi beruházás terv szerint halad, a készülő padokra eddig közel hétmillió forint gyűlt össze.

Mint ismert, Makón a belvárosi római katolikus egyházközség a rendkívül rossz állapotú, néhol már balesetveszélyessé vált templomi padok lecserélése mellett döntött. A tényleges munkálatok február elején kezdődtek meg a bútorzat és a padló bontásával. A kőműves feladatokat végző csapat eltávolította a téglasort, a malteros ágyazó réteget és kihordta a földréteget is, 25 konténernyi mennyiségben. Az eredeti szinttől 23-24 centit vettek ki, arra került 3-4 cm homok, majd 5 cm-nyi szerelőbeton, a bitumenes szerelőréteg, az öt centis, 310 nm-nyi hőszigetelés. –Húsz köbméter betont használtunk fel eddig, most a fóliára 31 tábla térhálót teszünk távtartóval, erre jön újabb 6 cm-es betonréteg, majd végül a terméskő burkolat. Letettük az elektromos fűtéshálózat védőcsöveit is – tájékoztatott az eddig elvégzett fázisokról és a további tervekről Takács József.

A kivitelező a munkák jelenlegi szakaszát látta legalkalmasabbnak, hogy emléket helyezzen el a templom talapzatában. Mint mondja, a különleges helyszíneken mindig hagy elrejtve egy kis üzenetet az utókornak. Most is így tett. – Pontosan lejegyeztem a felújítás kronológiáját, a felhasznált anyagokat, a résztvevők adatait, az időjárási viszonyokat, a most az országban és a világban zajló legfontosabb eseményeket. Tettem a csomagba fényképeket is. Remélem, aki majd több száz év után megtalálja, örülni fog és megállapítja, hogy jó munkát végeztünk – tudtuk meg a vállalkozótól, aki a Szent József oltár előtt helyezte el az időkapszulát.

A megbízó a keresztút 11. stációja mellett, II. Szent János Pál pápa szobra alá tette az egyházközségét. – Belekerültek az árajánlatok, a tervdokumentáció, a kérelemként megfogalmazott levelek, a támogatóknak készített emlékek és a régi járólap egy darabja is – árulta el Pálfai Zoltán plébános. A makói római katolikusok vezetője elmondta, nagyon sokan imával és anyagilag is támogatják a beruházást. A padprojektre már száznál többen tettek felajánlást és eddig nagyjából hétmillió forint gyűlt össze a célra. Vannak, akik munkával vagy szolgáltatással járultak hozzá a kivitelezés sikeréhez: a makói Dancsi és Társa Kft. húsz köbméter betont ajánlott fel.

Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, a következő számlaszámon teheti meg:

11735074 – 20010836 (Szent István Király Plébánia – OTP Bank)

A megjegyzés rovatba kérjük írják be: adomány padokra.

navigate_before
navigate_next