Hírek Kék hírek Térség

Négy embercsempész ellen indult eljárás

Négy szír állampolgárságú, Nyugat-Európában tartózkodási engedéllyel rendelkező férfi ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás Csongrád megyében. A gyanúsítottak, tíz szintén szír személyt szállították Szeged-Szőregen.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói és határrendészei tegnap nem sokkal 1 óra után egy magyar és egy német honosságú gépjárművet igazoltattak Szőreg közigazgatási területén. Az ellenőrzés során a rendőrök a német forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan utas- és csomagtérben, valamint a gépkocsi környezetben öt illegális migránst találtak. Megállapították továbbá, hogy az elől haladó magyar honosságú Renault Clio vezetője és utasa segítette a második jármű sofőrjét.

Ezzel egy időben a Készenléti Rendőrség járőrei egy osztrák BMW-t állítottak meg Szőregen, a Szerb utcában. Az egyenruhások az igazoltatás során a járműben a sofőrön kívül öt határsértőt találtak megbújva.

A migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gépkocsikat vezető három szír férfit és a Renault-ban utazó társukat a nyomozók őrizetbe vették. Ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.