Ma dönt a képviselőtestület a város idei költségvetéséről, az ülésen részt vett Lázár János is. A térség országgyűlési képviselője szerint nem a városvezetés felelőssége, hogy a Continental becsapta Makót és a magyar államot, de a jelenlegi helyzetben el kell fogadni, hogy nem tudnak mindenkinek megfelelni.

Lázár János Makó költségvetése kapcsán több dologra is felhívta a figyelmet, tekintettel a könyvvizsgálói jelentés észrevételeire. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, míg a működési oldalon a bevételek mintegy 1 milliárd 619 millió forintot tesznek ki, a kiadások ezzel szemben mintegy 3 milliárd 920 millió forintot, vagyis

ezen a területen a város jóval többet költ, mint amennyi a bevétele.

Hangsúlyozta azt is, a költségvetés kockázatos bevételeket tartalmaz, mint például az ingatlan értékesítésből és adóból befolyó bevételek. Mint elmondta, nem vitatja azt a célt, hogy a városvezetés törekszik a lakosok életminőségének jobbá tételére, mégis azt javasolja, hogy a költségvetést felfüggesztett feltétellel fogadják el.

Ilyen például, hogy csak arra a pénzre vállaljanak kötelezettséget, ami a számlán van, beérkezett a város kasszájába, addig pedig – vagyis 2020 őszéig – a jóléti támogatások kifizetését függesszék fel.

– Ez a helyzet, tisztázzuk, nem a felelőtlen gazdálkodás miatt állt elő, hanem mert van egy cég Makó városában, aki becsapta a polgárokat, becsapta a magyar államot. Ennek a cégnek a neve Continental, aki a magyar munkahelyteremtő beruházások közül az egyik legtöbbet kapta. E támogatás felvétele után több száz embert bocsát el, és nem fizet olyan mértékű iparűzési adót, mint amire korábban kötelezettséget vállalt. – hangsúlyozta Lázár János.

A felfüggesztés azonban nem jelenti azt, tette hozzá, hogy ne lehetne feltételes közbeszerzéseket kiírni például a járdaprogramra, csak akkor induljon a megvalósítása, ha van rendelkezésre álló forrás.

Az önkormányzati cégek tervezett átalakítását alapul véve a térség országgyűlési képviselője azt is javasolta, az átvilágítást meg kellene csinálni a többi intézménynél is, hiszen például az óvodák működéséhez a normatíván felül mintegy 32 millió forintot tesz hozzá a város, miközben van olyan térségi település, amelyik ki tudja hozni a finanszírozást a normatívából.

Hasonló a helyzet a könyvtár és múzeum esetében, ahol plusz 65 millió forintot, illetve az Egyesített Népjóléti Intézmény esetében is, amelynek működéséhez plusz 100 millió forintot ad a város.

A térség országgyűlési képviselője által tett javaslatok képviselőkkel megvitatására Farkas Éva Erzsébet szünetet rendelt el, a testületi ülés így 13:30-kor folytatódik, erről a későbbiekben részletesen beszámolunk portálunkon.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest