Hírek Térség Top

Keveslik a kistelepülések a makói fogorvosi ügyelet nyitvatartási idejét

Nem tudták meg, hogy hány falubélit kezeltek sürgősségi ellátásban Szegeden az előző esztendőben, illetve kevésnek tartják a hétvégi és ünnepnapokon való 2 órás ügyeleti időt. Apátfalva tegnap határozott arról, hogy egyelőre nem csatlakozik hozzá, Kiszombor ma dönt róla. Földeákon a márciusi ülésen tárgyalnak róla, s egyelőre Óföldeák és Maroslele sem csatlakozott még a február 15-e óta Makón működő fogászati ügyeleti ellátáshoz. A kép illusztráció.

A Makói Kistérség Többcélú Társulása a makói Hollósy Kornélia utca 2/a. szám alatt működteti a hétvégeken és ünnepnapokon a fogászati ügyeletet az ambrózfalviak, a csanádalbertiek, a ferencszállásiak, a Klárafalván, Magyarcsanádon, Nagylakon, Nagyéren, Pitvaroson, Királyhegyesen és a Makón élők számára. A szolgáltatást az a szegedi Heidident Kft. biztosítja hétvégenként és ünnepnapokon reggel 8 és délelőtt 10 között, mely évek óta ugyanezt teszi a megyeszékhelyen is.

A február 15-e óta működő makói ügyelethez azonban a Makói Kistérség több települése sem csatlakozott eddig.

Az apátfalvi képviselő-testület tegnap esti ülésén Szekeres Ferenc polgármester az erről szóló napirendnél elmondta, hogy telefonon hívta fel a Makói Kistérség Többcélú Társulás egyik munkatársai, hogy megtudakolja kívánnak-e ebbe az ellátásba belépni. A polgármester ezért vitte a testület elé ezt az ügyet, s azért is, mert az ügyeleti ellátáshoz való csatlakozás valamennyi kistelepülésnek pénzébe is kerül, méghozzá az adott településen élők arányában. Ez Apátfalva számára az idén 364 ezer 936 forintot jelentene. Akik nem csatlakoztak eddig, azok részét Makó előlegezi meg az összeget, addig is, míg mégis megteszik. A Heidident Kft. egyébként idén február 15. és 2021. január 31. között 5 millió 500 ezer forintot kap, az összesen 110 napi fogászati ügyeleti ellátásért. Ezt az összeget osztják el a Makói Kistérség Többcélú Társulása tagjai között.

– Elgondolkoztató, hogy az ügyelet csak reggel 8 és 10 között, azaz 2 órán át vehető igénybe. Az apátfalvi fogorvos cége adja az ügyeleti szolgálatot, őket ismerjük, nagyon jól dolgoznak – mondta a polgármester azzal, hogy ő a csupán 2 órás rendelési időt kevesli. A képviselő-testület pénzügyi bizottság is rövidnek tartotta az ügyeleti időt, már annak fényében is, hogy tapasztalataik szerint egy fogtömés is fél órát vesz igénybe.

Szekeres Ferenc a képviselőknek az is elmondta, hogy a társulási ülésen résztvevő polgármestere közül többen is kíváncsiak voltak arra, hogy az utóbbi két évben hányan vették igénybe az ugyanezen cég által működtetett szegedi sürgősségi rendelést, de érdeklődésükre nem tudtak számot mondani. A pénzügyi bizottság ezért az ülésen egyelőre nem támogatta a testületnek a csatlakozást. Szekeres Ferenc a testület döntése előtt elmondta, ha most nemet mondanak, az nem jelenti, hogy lakossági igény alapján később mégsem csatlakozhatnának.

Az apátfalvi testület 6 igen szavazattal (ellenszavazat és tartózkodás nélkül) mindezek fényében, hogy nem kíván csatlakozni a sürgősségi fogorvosi ügyelethez.

Nem csatlakozott még a fogászati ügyelethez hasonló okok miatt Földeák sem. Hajnal Gábor polgármester megerősítette, hogy a társulási ülésen hiába kért több polgármester is adatot, hogy az egyes kistelepüléseken élők közül az utóbbi két évben hányan keresték fel a cég szegedi ügyeletét, nem kaptak adatot.

Ráadásul a faluban remekül működik a fogászati ellátás hét közben, (ahogy Apátfalván és Kiszomboron is– ráadásul ez utóbbiakban tavaly a Magyar Falu Programnak köszönhetően panorámaröntgent is vett a falu a fogorvosoknak) és tavaly még a rendelőt is felújította az önkormányzat (ahogy tette ezt Kiszombor is).

– Kiszombor és Apátfalva polgármesterével arra jutottunk, hogy jó lenne valamilyen statisztikai adatot kapni arról, hogy az adott településről hány helybélit láttak el egy évben a szegedi ügyeleten. Szerettem volna képet kapni, ha már Földeáknak a makói ügyelethez való csatlakozás majd 400 ezer forintjába kerül. Ilyen számokat azonban nem kaptunk – mondta portálunknak Hajnal Gábor. Földeák polgármestere hozzátette: ha kiderült volna, hogy tavaly csak 2-5 földeákit láttak el, akkor máshogy kellett volna a fogászati ügyeletet megszervezni.

– Most a társulás egy évre kötött szerződést, de semmiféle garancia nincs arra, hogy a cég mennyiért fogja ezt követően elvégezni. Pedig egy év múlva már lesznek adatok arra, hogy – ha minden település csatlakozik – akkor a potenciálisan 48 ezer ember közül melyik településről hányan vették igénybe a szolgáltatást. S azt sem tudjuk, hogyha egy rendelésen harmincan is megjelennek, akkor mit mond majd az orvos? Vállalja-e ennyi pénzért a továbbiakban is? A nyitott kérdések miatt döntött úgy a társulás tanácsa, hogy akik nem csatlakoznak most, azok később bármikor tudnak majd. És ígéretet kaptunk arra, hogy kísérletet tesznek az általunk kért adatok beszerzésére – mondta Földek polgármestere, aki hozzátette, a földeáki testület nem szeretne egy jól hangzó, de korlátozottan működő, s nem is biztos, hogy a földeákiakat nagy számban ellátó szolgáltatásra kidobni a pénzt.

Hajnal Gábor hozzátette, hogy a földeáki képviselő-testület a fogorvosi ügyelethez való csatlakozásról a márciusi ülésén dönt majd.

A kiszombori képviselő-testület a csatlakozásról a mai ülésén dönt. A faluvezetést jelenleg ellátó Szirbik Imre alpolgármester által jegyzett előterjesztés azt írja, hogy egyeztettek dr. Gyergyóújfalvi-Lázár Istvánnal, a Kiszombort ellátó fogorvossal, aki egyben megyei szakfelügyeletet ellátó főorvos is arról, hogy szükséges-e Makón a fogorvosi ügyeletben részt vennie a községnek. Az ügyeleti ellátást Kiszombor esetében az OEP finanszírozás keretében a Szegedi Tudományegyetem Fogorvos-tudományi Kar Szájsebészeti Osztályán biztosítja hétvégenként és minden hétköznapra eső munkaszüneti napon reggel 7 és déli 12 óra között, ahol az esetleges súlyos eset felmerülése során a beutalási rendszernek megfelelő ellátásban tud részesülni az Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Klinika, illetve Sürgősségi Ellátó Centrum Szeged által a beteg, így megfelelő módon jelen van a betegek egészségügyi, illetve ezen belül fogászati ellátásának biztonsága. Makón kettő órában történne az ügyeleti ellátás a kistérség csatlakozó településeinek lakosai számára. A makói ügyeleti ellátás nem OEP finanszírozott, az ellátás magánfogorvos által történne, melyben a beavatkozások díját az önkormányzatok biztosítanák átalány formájában, ami Kiszombor esetében 495 ezer forintot jelent abban az esetben, ha belép ebbe az ügyeleti ellátásba. Amennyiben minden település belép, a rendelési idő akkor sem változik, de a székhely település, azaz Makó terhei csökkennének.