Belföld Hírek

Rendkívüli hír: Koronavírus – van már magyar fertőzött

Kimutatták a koronavírust a Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál – jelentette be sajtótájékoztatóján Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára. Mint mondta, február 19-én feloldották a karantént a hajón, a személyzet jelentős része, köztük három magyar is azonban a hajón maradt.

A korábban karantén alatt lévő hajón 3 magyar volt: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. A japán hivatalos szervek tájékoztatása szerint egy magyar tesztje pozitív lett, őt elkülönítették, és a tervek szerint 2-3 napon belül átszállítják a hajóról – mondta Menczer.

A beteg saját elmondása szerint jól van, nem lázas, nem köhög, éppen ezért lehet, hogy nem kórházba, hanem karantén megfigyelő központba szállítják. A másik két magyar eredménye negatív, Menczer elmondása szerint folyamatos kapcsolatban vannak vele.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Olaszországban 5 tartomány érintett a koronavírus-járványban, így minden magyartól azt kérik, hogy a két gócpontba csak akkor utazzon, ha halaszthatatlan dolga van, a többi területre pedig “tegyék alapos megfontolás alá” az utazást. Bejelentette, hogy segítségkérő hívást eddig nem kaptak, egyúttal azt kérte, síeléssel kapcsolatos kérdésekkel a megadott telefonszámot ne keressék, arra ott a call center.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy eddig Olaszország egyetlen szomszédja sem vezetett be közúton, illetve vasúton korlátozást. Menczer Tamás azt mondta, folyamatosan nézik, hogyan alakul a helyzet, a környező országok mit mondanak, szigorítanak-e vagy sem, később ennek fényében tudnak majd dönteni. “Egyelőre ilyen típusú döntés nincs” – hangsúlyozta.

Azt nem tudni, pontosan hány magyar van Olaszországban, mert a konzuli regisztráció lehetőségével alig élnek a magyarok. Arra az újságírói kérdésre, hogy a budapesti és a debreceni repülőtér ellenőrzésén túl terveznek-e további szigorítást, az államtitkár azt felelte, egyelőre nem tud róla.