Hírek Térség Top

Apátfalva támogatja Polgárdi Róbert rendőrőrsparancsnoki kinevezését

Nyugodt volt tavaly a zöldhatár, hiszen csak 86 főt fogtak el a nagylaki határőrizeti kirendeltség munkatársai, de már eddig 74-et – számolt be róla a mai apátfalvi testületi ülésen Bodor Attila, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka, aki azonban elmondta, hogy az idén ebből a szempontból mozgalmasabbnak ígérkezik. Az ülésen az is kiderült, hogy jó a közbiztonság Apátfalván.

A testület levette a napirendről Kallai Árpád főigazgató, illetve Nagy Jenő, a makói kórház megbízott igazgatója az alapfokú egészségügyi ellátás helyzetéről és a makói kórház szerepéről szóló beszámolóját, ugyanis a főigazgató jelezte: elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az ülésen, ellenben jelezte, hogy a beszámolóját a legközelebbi falugyűlésen szeretné elmondani.

A testület elfogadta a megyei közgyűlés tavalyi munkájáról szóló beszámolót, illetve megköszönte a megyei közgyűlésnek és Ádók János alelnöknek a tavaly végzett munkát. Az önkormányzat egy-egy Tömörkény István kötetet ajándékozott a jelenlévőknek. A beszámolóban elhangzott, a megye tavaly a hozzá benyújtott 300 pályázatból 255-öt minősített eredményesnek, s ezeket összesen 32 milliárd forinttal támogatta. 20 pályázat elbírálása pedig még folyamatban van. Ezek forrásigénye 2,8 milliárd forint. A nemzeti értékgyűjtés legaktívabb tagja Apátfalva mely már 69 helyi ritkaságot, érdekességet vett fel a helyi értéktárba. A község a megyétől 4 pályázatával tavaly több, mint 300 millió forintot nyert. Antal Sarolta képviselő azt kérte, hogy lehetőség szerint jutalmazzák az értéktár megyei kiemelkedő tevékenységét, míg Szekeres Ferenc azt kérte, hogy lehetőség szerint támogassák egy helyi tájház létesítését.

A testület elfogadta község közlekedési, közrend és közbiztonsági helyzetéről, a rendőrség, a határrendészeti kirendeltség és az Apátfalvi Polgárőr Egyesület tavalyi munkájáról szóló tájékoztatót, s megköszönte a munkájukat.

A 2020. április 1-től Polgárdi Róbert rendőr őrnagyot kívánja Palicz András az apátfalvi rendőrőrs őrsparancsnokává kinevezni. Barkó József őrnagy ezt követően a kiszombori őrsöt vezeti majd. A testület egyhangúan támogatta Polgárdi Róbert kinevezését.

Palicz András, a makói rendőrkapitányság vezetője tájékoztatójából kiderült: továbbra is alacsony a regisztrált bűncselekmények száma Apátfalván. Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak, melyeket este, éjszaka követnek el. A faluban tavaly 3 testi sértés, 2 kiskorú veszélyeztetése, 2 garázdaság, 1 kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, 4 lopás, 2 lakásbetörés, 1 kifosztás, 1 orgazdaság történt, de az összes 28 bűncselekmény történt míg 2018-ban ezek száma összesen 35, míg 2010-ben 39 volt. Azaz a bűncselekmények száma állandónak mondható, némi évi változással együtt.

A tavalyi esztendő két kiemelt bűncselekménye egyike a július 26-i falunapon történt, amikor a Templom utcán felállított sátorban az egyik személy szóváltásba került több apátfalvival, akik megverték, s ellopták karóráját és pénzét. Az elkövetőket a rendőrség elfogta, s az ügyet vádemelési javaslattal küldte meg a Makói Járási Ügyészségnek. A másik ügy tavaly a novemberi a Rákóczi utcai óvoda betörés, mely során az ismeretlen tettes óvodai eszközöket, felszerelési tárgyakat, élelmiszert és készpénzt lopott, összesen 218 ezer 386 forint kárt okozva. A tettes utáni nyomozást, miután kilétét a nyomozás során nem tudták megállapítani, idén január 13-án felfüggesztették.

Palicz András szóbeli kiegészítésében elmondta, míg a makói kapitányág illetékességi területén 2010-ben 2500, addig tavaly valamivel több, mint 500 bűncselekmény történt, ez a bűncselekmények számának 78 százalékos csökkenését jelentette. Megköszönte az apátfalvi önkormányzat és a polgárőrök által a rendőrségnek nyújtott segítségét.

Bodor Attila, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka beszámolójából kitűnt, hogy tavaly összesen 86 fővel szemben jártak el a zöldhatár átlépése miatt, s a magyar hőkamerák jelzésére a román fél 25 főt fogott el még a szomszédos ország területén. A határátkelő helyen a román partnerrel közösen összesen 319 határsértőt és 38 embercsempészt fogtak. A Maroson át azonban tavaly már nem érkeztek migránsok.

Sókiné Kubinyi Éva, a két évtizede működő, jelenleg 45 fős Apátfalvi Polgárőr Egyesület elnöke beszámolójából kitűnt, hogy a helyi polgárőrök 2019-ben összesen 2100 órát járőröztek, benne 450-et közösen a rendőrökkel. Részt vettek egy eltűnt magyarcsanádi személy keresésében, s két polgárőr több ízben is biztosította a kifizetések zökkenő és problémamentességét a magyarcsanádi postahivatalban.

A testület elfogadta a Szociális, Nemzetiségi, Kulturális, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság tavaly októberi megalakulását követő munkájáról, valamint a Pénzügyi Bizottság tavaly végzett tevékenységéről szóló beszámolókat.

Tájékoztató hangzott el a civil szervezetek és a Faluházban működő csoportok az önkormányzattól tavaly kapott támogatásai felhasználásáról és munkájukról, illetve a Vöröskereszt helyi szervezete tavalyi tevékenységéről. A tájékoztatókat a testület ellenszavazat nélkül elfogadta.

A testület ütemtervet fogadott el az Ófaluban tavaly épített belvízelvezető rendszer karbantartásáról. Szekeres Ferenc polgármester elmondta, az újfalui részre vonatkozó tervek is elkészültek, most várják az azzal kapcsolatos pályázat kiírását.

A képviselők döntése szerint a Dózsa György utcai óvoda idén június 8 és július 3-a közt lesz zárva (nyitás július 6-án), a Rákóczi utcai óvoda és a mini bölcsőde július 6-31. között lesz zárva (augusztus 3-tól várja ismét a gyerekeket), míg a Maros utca óvoda augusztus 3. és 28. közt lesz zárva. Itt a gyerekeket, augusztus 31-től várják majd ismét. Az ovi a szülőket külön is értesítik majd az intézmények hirdetőtábláin.

A testület elfogadta Szekeres Ferenc polgármester idei szabadságtervét, döntött arról, hogy az év végéig ismét Mátó Mátyás vezeti a Borbély András Bandet, illetve a Tini Majorette Csoportot, havi 170 ezer forintért.

A testület arról is döntött, hogy műsoridőt vásárol a Rádió 7 „Hazai pálya” című magazinműsorában, összesen 1 millió 333 ezer 500 forint értékben.