Hírek Makó Térség

A Givaudan igazgatója kapta a Csongrád Megye Gazdaságáért Díjat

Karkas Mihály, a makói Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója és ügyvezetője vehette át a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara(CSMKIK) által alapított Csongrád Megye Gazdaságáért Díjat Nemesi Páltól, a gazdasági önkormányzat elnökétől a szervezet és az Enterprise Europe Network Szeged Üzleti Estjén, Szegeden.

A rendezvény előtt a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Rijekai Gazdasági Kamara együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja az egészségturizmus fejlesztése.

Karkas Mihály a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen okleveles élelmiszeripari mérnökként, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen közgazdasági szakokleveles mérnökként diplomázott. Az egyetem után a Pick Szeged Rt.-nél vákuumcsomagoló műszakvezetőnek nevezték ki.

1997-től a Bestfoods Magyarország Rt.-nél termelési vezetőként levesporok, leveskockák, leves betétek ételízesítők és a világhírű Hellmann’s majonéz gyártását irányította. 2001-ben az Unilever Bestfoods fúzió után helyettes gyárigazgatóként kapcsolódott be a Bajai Hűtőipari Gyár munkájába, majd gyárigazgatóként koordinálta az üzem Globus Csoportba történő integrációját. 2002-től termelési menedzserként és műszaki főmérnökként az Unilever röszkei gyárának teljes termelését és a teljes műszaki területet irányította.

2010. novemberétől a Givaudan Hungary Kft. makói gyárát vezeti, amelyet 40 milliárd forintos zöldmezős beruházással hozott létre a svájci székhelyű multinacionális vállalat. Kezdetben a gyárépítési munkákban vállalt komolyabb szerepet, a helyi gyári csapat, a működési modell kialakítása volt legfőbb feladata. 2012. decembertől a termelés beindítása, felfuttatása volt a következő fázis. 2013. októberétől a Givaudan Hungary Kft. ügyvezetői feladatait is ellátja. 2017-re sikerült elérni, hogy a makói gyár működése mintaként szolgál a többi társgyár számára.

Társadalmi szerepvállalását a Magyar Vöröskereszt 2015-ben Ezüstéremmel ismerte el. 2016 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkájában Makó és térségének küldöttjeként is aktívan részt vesz.

A díjként járó bronz kisplasztika Hermészt, az istenek hírnökét, az utazók és kereskedők védelmezőjét ábrázolja. A szárnyas sapkája és saruja segítségével repülni tudó isten gyorsaságáról, fürgeségéről és furfangos ravaszságáról volt híres. Nacsa Richárd szegedi szobrász a figura megformázásakor ezeket a tulajdonságokat szerette volna minél érzékletesebben ábrázolni modern, letisztult stílusban.